• 63

Pukla Grčka: Hotelijeri brinu da će propasti sezona, a za to vreme rađa se novi šampion Mediterana

Hotelijeri u Turskoj trljaju ruke, konačno se turisti vraćaju na njihovo more

  • 63

Hotelijeri u Grčkoj presabiraju se posle majskog perioda i prihoda koji je s njim došao, a koji je bio mnogo manji, nego prošle godine.

Zabrinuti su i kako će se to odraziti na predstojeće letnje mesece. Sa sve pritiscima i popustima. Za to vreme, njihove kolege u Turskoj trljaju ruke, jer će izgleda ovo biti njihova godina.

Za grčke hotelijere, čini se da je prvi mesec sezone počeo sa manjim stopama rasta i manjim brojem rezervacija iz inostranstva u odnosu na isti period prošle godine, kako na manjim ostrvima kao što su Miloš ili Tasos, tako i na popularnim destinacijama kao što su Rodos, Krit ili Kos, što je razlog za brigu za nastavak turističke sezone.

Odlučujuće za hotelijere bila je stopa popunjenosti u maju - iako je u toku meseca bila uspona i padova, misle da je ovo bio najgori maj u poslednjih nekoliko godina. Indikativno, prema procenama FOKS (udruženje hotelijera), interesovanje je negde na nivou od 50 odsto, dok je prošle godine taj proicenat bio 70.

ostrvo, Thassos, Tasos,

Foto: Pixabay

Hotelijeri su svesni silaznog trenda ove godine, i sa zebnjom čekaju rezervacije u narednim nedeljama.

Dodatni problem je što nude noćenja u hotelima, koji se obično popunjavaju u grupnim posetama stranaca, a sve više je onih posetilaca koji gledaju alterntivni smeštaj, odnosno kuće, a ne hotele.

Turističku sezonu u Grčkoj mogu da poremete i izbori koji se ovde godine održavaju u toj zemlji. Međutim, turoperatori veruju i da će last minit rezervacije dosta toga spasiti.

Na to utiču i vremenski uslovi, a poslednjih godina bezbednosni rizici u drugim zemljama koji su bili jedan od razloga odlaska upravo u Grčku.

Turska i Severna Afrika imaju šansu ove godine. Turska, posle nekoliko godina turbulencija, i velikog pada tražnje , čini se da obnavlja poverenje turista.

Konkurentnost proizvoda podstaknuta je velikim padom kursa turske lire. Ostale severnoafričke zemlje postepeno se oporavljaju, kao što su Egipat i Maroko.
Istinu potvrđuje i najveći evropski turoperator TUI, koji godišnje obrađuje više od 3 miliona turista zemlji, a ove godine svog suseda označava kao šampiona Mediterana.

Rast rezervacija za tursku obalu je 40 odsto, dok je za Egipat udvostručen. Tu su i Maroko, sa rastom od 37 odsto, ali i Kipar (19%)

Turska vraća turiste u zemlju i nesumnjivo je veliki pobednik 2019. godine od svih mediteranskih destinacija, a veliki broj Evropljana ove godine pre bira za svoj odmor turske obale, nego skuplju Grčku, pišu grčki mediji.

(Telegraf Biznis)

Komentari

  • Koki

    Uplatio juce grčku polupansion, već se kajem sto nisam tursku, iste pare a pun pansion. Slušam ja zenu

  • More

    Kako su došle ove enormno velike vrućine, sve me manje zanima more. Ništa ne fali ni našoj Adi. Lepe devojke, puno hrane i pića, tusevi, ležaljke, šuma... Nema granice i neizvesnosti, putarine, kofera i pakovanja, pa ponovo vraćanje. Naše beogradsko more je vrh!

  • Mako

    Neka malo spuste cene pa neče pući.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke