• 0

Fijat "dobio nogu", u planu ipak jačanje krhkog saveza Reno -Nisan

Bruno Le Mer poručuje da je prvi korak u automobilskoj industriji jačanje saveza između Renoa i Nisana, iako predlog o spajanju Fijata i Renoa smatra "vrlo zanimljivim"

  • 0
Reno Fijat znak Foto: Shutterstock

Francuski ministar finansija i ekonomije Bruno Le Mer izjavio je da njegova zemlja ima strategiju za jačanje krhkog saveza između Renoa i Nisana.

- Ono što je u fokusu ove strategije je jačanje saveza između Renoa i Nisana - rekao je Le Mer za CNBC u Fukuoki, u Japanu, gde je prisustvovao sastanku ministara finansija iz Grupe 20 (G20).

On je naveo da će nakon toga videti da li je moguća konsolidacija.

- Svi smo svesni da postoji potreba za konsolidacijom u automobilskoj industriji i predlog o spajanju Fijata i Renoa bio je vrlo zanimljiv, ali kao drugi korak. Prvi korak mora biti jačanje saveza između Renoa i Nisana - naveo je Le Mer.

Njegovi komentari dolaze samo nekoliko dana nakon što je Fijat Krajsler povukao 35 milijardi dolara vrednu ponudu za spajanje sa Renoom, navodeći kao razlog "političke uslove u Francuskoj".

Nekoliko ljudi bliskih pregovorima smatra da je do kraha pregovora o spajanju došlo zbog uplitanja francuske vlade, ali i da je problem bio u "zategnutim" odnosima Renoa sa Nisanom i partnerskim Micubišijem.

Odnosi između Renoa i Nisana napeti su od hapšenja bivšeg direktora te alijanse Karlosa Gosna u novembru prošle godine, koji je optužen za finansijske malverzacije.

Francuska država trenutno ima 15 odsto udela u Renou, ali ministar nije odbacio mogućnost da bi država mogla smanjiti svoj udeo u toj kompaniji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>