• 0

"Dobrodošli u našu prevarantsku kuću": Hakeri upali u Đenerali osiguranje, podaci građana u opasnosti

Zahvat kojim su podaci potencijalno ukradeni, kopirani ili im je narušen integritet, mora biti obelodanjen u celosti, i za to moraju saznati i klijenti i šira javnost, upozoravaju iz NIBS

  • 0

Centar za Nacionalnu informacionu bezbednost Srbije (NIBS) saopštio je da je hakovan sajt Ðenerali (Generali) osiguranja Srbija.

Od naslovne strane sajta Ðenerali osiguranja je ostao samo logo iznad kojeg je pisalo "Dobrodošli u našu prevarantsku kuću", a sve to je pratila ilustracija koja sugeriše tajnovitost i neprimerena muzika, navodi se u saopštenju NIBS-a.

- Od prvog radnog dana u ovoj nedelji poseta sajtu Ðenerali osiguranja Srbija nije moguća, muzičko-vizuelna hakerska predstava se završila, a sajt je (privremeno) skinut sa interneta - dodaje se dalje.

Nacionalna organizacija QRIOT i NIBS upozoravaju javnost da se problem informacione bezbednosti u finansijskoj industriji, bankarskom sektoru i kod osiguravajućih kuća ne rešava ponovnim podizanjem sajta i vraćanjem svega na staro, i napominju da sigurnost informacija građana Srbije ne sme biti prećutana u ovom slučaju, kao ni u svakom sledećem.

 - Zahvat kojim su podaci potencijalno ukradeni, kopirani ili im je narušen integritet, ukoliko se to desilo, mora biti obelodanjen u celosti, i za to moraju saznati i klijenti i šira javnost... Centar NIBS za monitoring informacione bezbednosti izražava svoje neslaganje sa odredbama Zakona o informacionoj bezbednosti, po kome su u slučaju sajber incidenta banke obavezne da isti prijave isključivo državnim CERT-ovima, ali ne i široj javnosti - navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>