• 6
 ≫ 

Hrvati besni: Austrijanci na ostrvu gradili bez dozvole

 ≫ 

Građevinski inspektori su konačno reagovali

  • 6

Gradilište "Beach bara" čiji je investitor austrijska firma zatvoreno je, a radovi obustavljeni jer je u pitanju bespravna gradnja u Milni, mestu na hrvatskom ostrvu Brač.

- Dalje građenje je obustavljeno nakon što je utvrđeno da se radovi izvode bez ishođene građevinske dozvole. Dalje inspekcijsko postupanje je u toku - rečeno je Slobodnoj Dalmaciji iz Državnog inspektorata.

Kako navodi ovaj portal, na terenu su utihnule mašine i gradilište je potpuno zamrlo. Prošle subote nije se održala ni planirana pretpremijera novog objekta za koju su investitori iz Beča već poslali pozivnice napisane na nemačkom jeziku. Samo za prijatelje, naglasili su.

Investitor je veliki plažni kompleks počeo da gradi još krajem januara, bez "papira", a nastavio je još žešće kad mu je zahtev za građevinskom dozvolom odbijen. Građevinski inspektori dugo nisu reagovali po prijavi brutalne agresije na prostor.

Bespravni graditelji, piše hrvatski portal, su, na potpuno iznenađenje, strani državljani.

Investitor je austrijska firma "Bijaka Beach bar". Očigledno znajući da ne mogu da dobiju građevinsku dozvolu, nisu je ni tražili pre početka radova. Krajem januara zatražili su lokacijsku informaciju, a ne dozvolu od županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Ispostave Supetar za zemljište koje su prethodno iznajmili.

Tada su dobili i pismeno upozorenje da se "na temelju ove lokacijske informacije ne može pristupi izradi projekata".

Ipak, Bečlije su u tom trenutku već gradile. Tek tri meseca posle, kad su radovi ušli u završnu fazu, podneli su istom organu zahtev za izdavanje građevinske dozvole, ali im je zahtev odbijen. Radovi na parceli od 8.000 kvadratnih metara nastavljeni su kao da se ništa nije dogodilo.

Građevinske dozvole nema i prema važećem prostornom planu ne može je ni biti. Urbanistički plan uređenja (UPU) "Bijaka" izričito kaže: prateći sadržaji se grade kao jedan zahvat, uz uvjet da se grade nakon što građevine osnovne ugostiteljsko-turističke namjene dobiju građevinsku dozvolu (najmanje hotel).

Za gradnju takvog objekta potrebno je objediniti parcele s ukupno 26.000 kvadrata. Ukratko, građevinska dozvola je nemoguća misija. Zna to jako dobro i načelnik Frane Lozić, u čijem je prethodnom mandatu spomenuti UPU i usvojen, ali ipak interes Milne spremno izjednačava s planovima bespravnih graditelja. Ovo je dobro za Milnu, kaže načelnik i u čudu se pita "kome baš ovo smeta pored tolikih bespravnih objekata uokolo?".

Iako je građevinska dozvola odbijena jer u UPU "Bijaka" iz 2014. godine piše da se ne mogu graditi prateći sadržaji pre osnovnih, Lozić tvrdi da je sve obrnuto jer "mi baš favorizujemo najpre gradnju pratećih sadržaja".

Kao gorljivi zagovornik izgradnje "Beach bara", načelnik Lozić je tvrdio da ne zna da je građevinska dozvola odbijena.

(Telegraf Biznis/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pivar

    12. jun 2019 | 09:28

    Lipi moj Frane zar ti nisu saopćili da je Hrvatška izgubila neovisnost 1990 i da je sad ope Austrougarska.

  • Zadnje vreme

    12. jun 2019 | 09:08

    Očigledno Hrvati ne shvaraju da su kolonija

  • Draxa

    12. jun 2019 | 13:31

    Totalno ce da betoniraju celo primorje. Ccccc

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>