• 0

Stropoštale se akcije Adidasa posle samo jedne vesti

Adidasove akcije su na jutarnjem trgovanju pale za 2,6 procenata na 255,4 evra

  • 0

Akcije Adidasa pale su 3 odsto na vest da se jedan od najvećih akcionara nemačkog proizvođača sposrtske opreme, Grupa Brasels Lambert (GBL), priprema da proda deo svojih akcija u kompaniji, javlja Rojters pozivajući se na izjave brokera.

Belgijska investiciona kompanija, koja u Adidasu ima vlasnički udeo od 7,5 odsto vredan blizu 4 milijarde evra (4,5 milijardi dolara), stavila je na prodaju na berzi jednu desetinu svog udela, odnosno 1,37 miliona akcija, po ceni od 257,75 evra, što je popust od 1,7 procenata u ondosu na cenu na zatvaranju trgovanja u utorak, kažu brokeri.

Ukupna vrednost prodaje iznosi 353,1 milion evra.

Iz GBL-a i Adidasa, čije su akcije juče zabeležile rekordne vrednosti, odbili su da daju komentar.

Rojters navodi da je Adidas usred otkupa akcija, kojim je planiran otkup u vrednosti tri milijarde evra između marta 2018. i maja 2021. godine, što je postepeno povećalo relativni vlasnički udeo GBL-a.

Cena Adidasove deonice se više nego udvostručila od kada je GBL uložio u kompaniju, pošto se glavni izvršni direktor Kasper Rorsted fokusirao na poboljšanje profitabilnosti, širenje u Severnoj Americi i Kini i povećanje onlajn prodaje.

U najnovijem godišnjem izveštaju GBL-a navodi se da kompanija ne namerava da ima ni jednu aktivu koja bi prelazila 15 do 20 odsto njenog portfelja. Adidas je krajem marta čionio 17,5 procenata GBL-ovog portfolija, jer su cene njegovih akcija u ovoj godini skočile do rekordne vrednosti.

Adidasove akcije su na jutarnjem trgovanju pale za 2,6 procenata na 255,4 evra na Frankfurtskoj berzi, povukavši naniže DAKS indeks, koji je oslabio za 0,5 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>