• 2
 ≫ 

Nešto nije u redu sa najpoznatijim kečapom na svetu, i svi čekaju loše vesti

 ≫ 

Zalihe kečapa i sira ove godine pale su za više od 35 odsto

  • 2

Kompanija Kraft hajnc, poznata po svom kečapu je, izgleda baš u problemima. To se posebno ogleda u ovoj godini. Zalihe kečapa i sira ove godine pale su za više od 35 odsto.

Investitori su zabrinuti da se kompanija previše fokusirala na smanjenje troškova posle spajanja Kraft-Heinz 2015, a nedovoljno na pronalaženje novih, inovativnih prehrambenih proizvoda koje bi mlađi potrošači zapravo hteli da kupe i pojedu.

Što je još gore, Kraft hajnc suočen je sa računovodstvenom noćnom morom koja je prouzrokovala da se zarada revidira zbog ne baš pohvalnog ponašanja zaposlenih.

Kompanija se sada bavi istragom Komisije za hartije od vrednosti i tek treba da dostavi najnovije kvartalne rezultate investitorima.

I svi očekuju loše vesti.

pomfrit, kečap

Foto:Pixabay.com

- Nemamo uvid u to da li je kompanija odgovorila na sve upite - izjavio je Robert Moskov, iz Kredi svisa. Investitori takođe ne znaju da li će računovođa Kraft hajnca potpisati svoje najnovije finansijske izveštaje.

Slab učinak Kraft hajnca vuče deo i iz portfelja Berkšir hataveja Vorena Bafeta, čiji je deo, a čija je deonica ove godine pala za više od 1%.

Govori se o nekih 500 miliona dolara na papiru.

I nema naznaka da mogu da poprave to stanje.

Agresivno rezanje troškova i otpuštanja u Kraft hajncu može biti koren računovodstvenih problema, misle u Kredi svisu. Kompanija je smanjila troškove i poslove od kada je Bafetov partner 3G Capital preuzeo upravljanje Kraft hajncom.

- Bojimo se da je dramatično smanjenje broja zaposlenih u Kraftu nakon njegovog spajanja moglo da ima ulogu u prekidu internih kontrola. Kada kompanija izgubi institucionalno poverenje u veoma složenim oblastima poslovanja, posledice mogu biti ozbiljne - kažu u banci.

Računovodstvena pitanja i zarade su očigledno ometale kompaniju u vreme kada mnoge druge kompanije koje se bave hranom čine sve što mogu da pokrenu inovativne proizvode - bilo organski ili putem nabavke.

Drugi prehrambeni giganti su takođe bili agresivniji sa kupovinom manjih, inovativnih rivala.

Kraft hajnc pokušava da se suprotstavi, ali pitanje je da li je prekasno.

I ako sve ovo nije bilo dovoljno loše, izbijanje afričke svinjske kuge moglo bi da predstavlja još jedan veliki problem za Kraft hajnc, zbog njegovog ogranka u poslu sa mesom.

Sve ovo bi moglo da dovede do dodatnog pritiska na profit u Kraft hajncu za drugu polovinu ove godine i 2020. To je poslednje što im treba.

VIDEO: Zbog čega će skraćenica GMO uskoro biti najvažnija u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>