• 2

Vlasniku Zare cveta posao, zaradili 734 miliona evra za tri meseca

Prihodi od prodaje porasli su na 5,93 milijarde evra

  • 2

Španska modna kuća Inditeks (Inditex), vlasnik robne marke Zara, zabeležila je snažne poslovne rezultate u prvim nedeljama drugog tromesečja, čime je uspela da se oporavi od slabog početka 2019. godine.

Kompanija Inditeks, najveći svetski maloprodajni lanac odeće i vlasnik brendova "Masimo Duti", "Berška" i "Ojšo", prijavila je neto dobit od 734 miliona evra u tri meseca (od 1. februara do 30. aprila), dok su prihodi od prodaje porasli za pet procenata na 5,93 milijarde evra.

Rezultat je u skladu sa očekivanjima analitičara koje je anketirala kompanija Faktset, a koji su predviđali neto dobit od 736 miliona evra.

Inditeks je, takođe, daleko ispred svog glavnog rivala, švedskog H&M, koji je u prvom kvartalu imao neto profit od 77 miliona evra.

Španska grupacija je u saopštenju navela da je prodaja skočila "podstaknuta aktuelnom digitalnom transformacijom u fizičkim prodavnicama i platformom za onlajn prodaju".

Moda

Foto: Zara

Međutim, rečeno je da je u ovom periodu kompanija primenila novi računovodstveni standard, bez kojeg bi se neto dobit povećala za sedam posto, umesto za sadašnjih deset odsto.

Kompanija predviđa da će se prodaja ove godine povećati za između četiri i šest odsto.

Inditeks je uložio velike napore u pokušaju da dostigne internet gigante za maloprodaju, te je u martu u Brazilu pokrenuo onlajn prodaju Zarine ponude.

Akcije Inditeksa su rano jutros na Madridskoj berzi skočile za 0,3 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bilo nekad

    13. jun 2019 | 06:17

    Eeee, gde je naš ,,BEKO" i mnoge druge modne kuće, i štofare ,,Paraćin" i dr da nije bilo ,,promena" možda bi sada kupovali domaću garderobu kao nekad, ali tako je kako je

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>