• 0

Novi Zeland ima novi plan budžeta, a prva stvar na koju će ići novac je - sreća

Milijarde dolara biće utrošene na programe koji se odnose na mentalno zdravlje, sprečavanje samoubistava i nemaštinu dece

  • 0

Vlada Novog Zelanda došla je do tačke do koje nije stigla nijedna pre nje. Ovoj zemlji je važno da naglasi svojim stanovnicima da ekonomija i nije toliko važna sve dok su oni srećni.

Novi Zeland je prošle nedelje objavio plan budžeta kojim je premijerka Džasinda Ardern i šokirala, ali nadasve inspirisala ceo svet. Saopštila je da će milijarde dolara da budu utrošene na programe koji se odnose na mentalno zdravlje, sprečavanje samoubistava i nemaštinu dece.

- Rekli smo da ćemo biti vlada koja stvari radi drugačije, i sa ovim budžetom uradili smo upravo to. Danas smo postavili temelje za ne samo jedan budžet za blagostanje, već i drugačiji pristip za donošenje doluka vlade - rekla premijerka.

Ovo znači da će Novi Zeland na brigu o mentalnom zdravlju da troši 1,9 milijardi novozelandskih dolara (1,2 milijarde američkih dolara) u naredne četiri godine. To znači da će mnogo više Novozelanđana moći da potpuno besplatno pristupi mentalnim ustanovama ili onima za borbe protiv zavisnosti. Vlada takođe planira da prepolovi broj dece koja žive u nemaštini - brojka iznosi 180.000, a plan važi za narednih 10 godina.

Možda biste pomislili da zemlja u kojoj živi ispod 5 miliona ljudi, koja živi uz ptice kivi, delfine i zapanjujuću prirodu nema probleme za mentalnim zdravljem. Ipak, taj recept na Novom Zelandu izgleda da ne funkcioniše.

Novi Zeland je rangiran kao prva zapadna zemlja po brou samoubistava odraslih i mladih.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>