• 0

Za 5 godina oko Ajfelovog tornja biće prelepa šuma: Ispod simbola Pariza prostiraće se 40 hektara parka

Ajfelov toranj godišnje poseti više od 30 miliona ljudi

  • 0

Novi park oko Ajfelovog tornja, čije otvaranje se planira za 2024. godinu, biće najveći javni zeleni prostor u gradu svetlosti. Pariz je nedavno objavio urbanistički projekat za novi veliki park, koji potpisuje britanska firma Gustafson Porter + Bowman, a koji bi trebalo da upotpuni lokaciju Ajfelovog tornja.

Ukupna površina parka iznosiće čak preko 40 hektara, a za njegovu realizaciju biće potrebno oko 72 miliona evra.

Planirano je da park bude otvoren do 2024. godine, odnosno do početka Olimpijskih igara koje će se te godine održavati u Parizu.

S obzirom na činjenicu da Ajfelov toranj poseti godišnje više od 30 miliona ljudi, neminovno je da sam objekat kao i njegovo neposredno okruženje nose teret svoje popularnosti, prenosi portal Gradnja.

Pariz, Ajfelov toranj Foto: pixabay.com

- Bila sam užasnuta stanjem lokacije i tim što prostor nije adekvatno opremljen da se prilagodi prilivu pešaka i posetilaca. Moramo u potpunosti da dobro razmotrimo ovaj prostor - istakla je za Le Parisien Kathryn Gustafson, jedan od osnivača i partnera u Gustafson Porter + Bowman.

Kako bi se eliminisala prenatrpanost lokacije, zagušenje vrtova i zelenih prostora generalno i naravno obezbedila adekvatna pristupačnost, arhitekte su osmislili plan prema kom će se susedstvo Ajfelovog tornja potpuno promeniti, a posetioci će imati prijatniji boravak prilikom posete ove znamenitosti.

MOST SE PRETVARA U PEŠAČKI

Dugačak "zeleni potez" će se pružati kilometrima između Trokadera i Marsovih polja. Prema planu, transformaciju će doživeti i most Jena koji povezuje desnu i levu obalu grada, i postaće isključivo pešački most. Širom nove lokacije biće organizovano mnoštvo vizuelno i namenski raznolikih zona.

- Pariz, grad klimatskih sporazuma, potvrdiće svoje mesto kao lidera u zaštiti životne sredine. U gradu koji ima veoma veliku gustinu naseljenosti, moramo imati velike otvorene prostore kako bismo u njemu mogli da dišemo - istakla je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

(Telegraf.rs/Gradnja.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>