• 1
 ≫ 

"Herojski poduhvat": Nacionalni tim za preporod sela Srbije

 ≫ 

Sednica Nacionalnog tima za preporod sela Srbije održaće se u četvrtak 13. juna

  • 1
Macva, selo, kotao kazan za pecenje rakije, rakija, Srbija Foto: Telegraf

Bez preporoda sela, nema preporoda Srbije, poručio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor na konstitutivnoj sednici Nacionalnog saveta za spas sela Srbije.

Pastor je na sednici u Palati Srbija, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naglasio da preporod sela nije stvar nacionalne pripadnosti već zajedničko, nacionalno pitanje svih koji žive u Srbiji.

- Kada govorimo o preporodu sela, govorimo o životu Srbije danas i sutra, govirimo o mladima, o jačanju duha zadrugarstva - rekao je Pastor.

Podsetio je da je 1846. godine u Bačkom Petrovcu osnovana prva zadruga na ovim prostorima i istovremeno treća u svetu.

- Ako smo tada bili spremni i sposobni, možemo i danas - smatra Pastor.

Kako je rekao, preporod sela odnosi se i na perspektivu, ekonomsko jačanje onih koji žive na selu, demografskom starenju, budućnosti škola u malim sredinama.

- Kada govorimo o preporodu sela, govorimo o uslovima života - o tome da li ima lekara, kakvi su putevi, infrastruktura, javni saobraćaj, ima li interneta - rekao je Pastor.

Nazvao je herojskim poduhvatom zadatak koji je Nacionalni savet preuzeo na sebe, a njegovim članovima poželeo je uspeh u radu i ponudio pomoć i saradnju.

Inicijator za formiranje Nacionalnog saveta za spas sela Srbije je ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić, a osnivanje su podržali predsednik Srbije, Vlada Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima je smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eki

    13. jun 2019 | 13:05

    Da je bilo pameti, odavno bi selo bilo naš glavni izvor deviza kroz proizvodnju hrane i seoski turizam.Sada će ispasti da je Krkobabić ispao najvidovitiji, i da niko drugi nije o tome mislio.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>