• 1

I Kini je uspelo: Evropa počinje da paniči, gde naći 17 važnih metala

EU nema jasnu strategiju kako da obezbedi kontinuiranu nabavku ključnih sirovina

  • 1

Evropska unija je saopštila da nema jasnu strategiju kako da obezbedi kontinuiranu nabavku ključnih sirovina, ukoliko Kina, vodeći svetski dobavljač minerala retke zemlje, taj izvoz iskoristi kao sredstvo u eskalirajućem američko-kineskom trgovinskom ratu.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem izjavila je da je Evropska komisija počela podrobno da razmatra to pitanje, ali da nije razvila jasnu strategiju.

- To je definitivno nešto o čemu smo počeli da razgovaramo. Još nemamo strategiju u vezi sa tim, jer je to samo pretnja. Ipak, ovo je stvar gde moramo da budemo sigurni da ćemo i dalje imati pristup (sirovinama) - rekla je Malmstrem na jednom dogadaju čiji je domaćin Broigl tink-tenk organizacija (Bruegel) u Briselu.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje

Foto: Tanjug/AP

Dodala je da se nadaju da trgovinski rat neće eskalirati do tog nivoa.

Rastuće tenzije između Sjedinjenih Država i Kine izazvale su zabrinutost da bi Peking mogao da iskoristi svoju dominantnu poziciju dobavljača minerala retke zemlje kao sredstvo u trgovinskom ratu između dve vodeće svetske ekonomske sile.

Minerali retke zemlje su grupa od 17 hemijskih elemenata koji se koriste u proizvodnji širokog spektra robe široke potrošnje - od ajfona do električnih automobila, a krucijalni su i u vojnoj industriji - mlazni motori, sateliti i laseri.

U periodu od 2004. do 2017. godine, Kina je imala udeo od 80 odsto u američkom uvozu ovih minerala. Malo je alternativnih dobavljača koji u ovoj sferi mogu da se takmiče sa Kinom, koja poseduje 37 procenata svetskih rezervi minerala retke zemlje.

Malmstrem je rekla da oslanjanje na kinesku proizvodnju ove izuzetno važne sirovine predstavlja "veoma složeno pitanje" koje ilustruje apsurdnost trgovinskih ratova.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    14. jun 2019 | 10:14

    Kako lažu a pre tri decenije doneli su plan da otmu od Rusa sve energetske resurse, pošto Rusija poseduje 75 posto svetskih zaliha energenata

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>