• 1

Eksplozije tankera digle i cenu nafte u nebo

Cena severnomorske nafte porasla je rano jutros za čak 4 odsto

  • 1

Cena severnomorske nafte tipa "brent" porasla je rano jutros za čak 4,0 odsto nakon izveštaja o eksplozijama koje su se dogodile na dva tankera u Omanskom zalivu u blizini iranske obale.

Cena “brenta” se, ipak, kasnije nešto uravnotežila, zabeleživši skok od 2,38 odsto na 61,37 dolara za barel.

Istovremeno, cena američke "lake" nafte (WTI) skočila je za 1,36 dolara ili 2,59 odsto na 52,73 dolara za barel.

Dva naftna tankera pretrpela su značajnu štetu nakon eksplozije i požara, a posade su evakuisane, prema tvrdnjama više špediterskih agenata.

Napad na tankere

Foto: Tanjug/AP

Uzrok požara ostaje nejasan, ali se strahuje da su izazvani napadom jer dolaze samo nekoliko nedelja nakon jedne navodne sabotaže broda u tom regionu.

Britanska agencija Rojters navodi da detalji incidenta još uvek nisu poznati, ali da jedan od operatera sumnja da je njegov brod pogodio torpedo.

Omanski zaliv nalazi se na ulazu u Ormuski moreuz, što je ključni strateški put kroz koji prolazi nafta bliskoistočnih proizvođača.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    14. jun 2019 | 00:19

    .a idi begaj!Zbog 2 tankera dizu cenu j nebo!?Pa u Srbiji dizu cenu nafte kad neko prdne u Emiratima dok ostatak sveta ovo ne zanima jer u svakom trenutku na morima plovi na hiljade tankera a verovatno godisnje nestane na desetine a da za to i ne znamo a pogotovu zbog toga ne podkupljuje gorivo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>