• 0

Konačno: Evrozona dobila budžet

Gotovi su i pregovori vođeni više od dve godine

  • 0

Ministri finansija Evropske unije postigli su dogovor o uspostavljanju zajedničkog budžeta evrozone, ali nisu doneli konačnu odluku o tome kako će se on finansirati, javlja agencija "Blumberg".

Dogovorom, postignutim na sastanku u Luksemburgu koji je trajao cele noći između četvrtka i petka, zaokruženi su pregovori vođeni više od dve godine u okviru širih napora da se podrži 19-člani blok.

U noćašnjim pregovorima o novom alatu za sprečavanje krize u evrozoni ipak nisu dogovoreni neki ključni detalji o budućoj zajedničkoj kasi, za koju se zalagao pre svega francuski predsednik Emanuel Makron.

Emanuel Makron

Foto: Printskrin/bundeskanzlerin.de

Naime, nije utvrđeno koliki će biti iznos budžetskih sredstava, pa će to pitanje biti rešavano u okviru pregovora o budžetu EU za narednih sedam godina, a odložena je i odluka o izvorima sredstava, koja je prebačena na lidere država članica bloka.

- Pred nama je i dalje dug put - pre svega kada je reč o tome kako da finansiramo novi budžet - i ne potcenjujem izazove koji predstoje - naveo je francuski ministar finansija Bruno Le Mer u jutrošnjem saopštenju.

- Ali, noćas smo uradili ono što je trebalo da uradimo: kreirali smo prvi budžet za evrozonu - dodao je on.

Agencija Rojters precizira da su na sastanku izneta suprotstavljena mišljenja o tome da li budžet evrozone treba da se finansira iz namenskih poreza ili iz gotovinskih sredstava budžeta cele 28-članu EU.

Ministri se nisu usaglasili ni oko namene budućeg budžeta - da li on treba da ima stabilizujuću ulogu u slučaju da neka od ekonomija u evrozoni upadne u krizu, ili treba samo da pomaže ekonomijama bloka da postanu konkurentnije i da se približavaju jedna drugoj.

Ministri su takođe postigli dogovor o izmenama zakona o Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM), kojim će ta institucija dobiti šira ovlašćenja, uključujući i funkciju "pojasa za spasavanje" posrnulim bankama i jedinstvenoj valuti u kriznim periodima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>