• 4
 ≫ 

Hrvatski poslodavci traže hitnu reakciju vlade: "Sezona je ugrožena"

 ≫ 

Poslodavci krive vladu jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranac

  • 4

Sezona na Jadranu je u punom zamahu, a hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage. Za to je kriva vlada jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Hrvati otkrili sve o zapošljavanju radnika iz Srbije: Najmanja plata 1.000 evra, obezbeđeni smeštaj i hrana

Sadašnje kvote su nedovoljne, ističe Hrvatsko udruženje turizma (HUT) koja je sa Hrvatkim udruženjem poslodavaca (HUP) poslala zahtev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstva rada i penzionog sistema i Ministarstva turizma.

Odgovor nisu dobili.

- Uoči početka glavne turističke sezone situacija sa radnom snagom je kritična, te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih radnika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna nam je hitna reakcija - upozoravaju poslodavci.

Dodaju kako nedeljama apeluju da se pomogne turističkom sektoru u rešavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar u vlada potpuno oglušili.

- To je izazvalo šok u celom sektoru jer je reč o tehničkim izmenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja, nego samo dobru volju administracije da razume potrebe ekonomije - stoji u saopštenju.

Turističkom sektoru nedostaje radna snaga i ukoliko bi bilo moguće uvek je na prvom mestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u makazama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele da rade u turizmu, piše Indeks.

Najveći gubitnik u ovom slučaju je država jer turizam čini 20 odsto BDP-a.

- U delatnosti turizma i ugostiteljstva od 15.611 kvota na današnji dan je veći broj zahteva u postupku (3.259) od preostalih kvota (2.297). U poslednje vreme primamo povećan broj upita stranaka kojima traže povećanje godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu, a u skladu sa članom 74. Zakona o strancima. Predlog izmene i dopune Odluke o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u nadležnosti je Ministarstva rada i penzionog sistema, dok Odluku o izmeni i dopuni godišnje kvote donosi Vlada Republike Hrvatske - saopštio je MUP.

Inače, kako je Biznis.Telegraf ranije pisao najmanja plata koja očekuje radnike iz Srbije iznosi 1.000 evra i obezbeđeni su hrana i smeštaj.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krlja

    14. jun 2019 | 13:14

    Daju radnu vizu,smestaj,platu....i naravno batine 😜😜😜

  • Cika Velja

    14. jun 2019 | 16:20

    Jedne godine ce cela sezona biti kisna,sledeca ce biti malo bolja od propasti,a trece godine su Hrvati na kolenima! Vreme im je za alternativno prezivljavanje!?!?

  • q

    14. jun 2019 | 17:27

    Koce kod njih da radi kad ih ne cene udaraju sve redom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>