• 21

"Budite svesni - nema više radnika ni u Srbiji"

Vreme je da kompanije ozbiljno počnu da planiraju uvoz radnika izvan regije i okrenu se Aziji i Latinskoj Americi.

  • 21

Živa u termometru danima iznad 30 stepeni, sezona u zamahu, a hotelijeri i ugostitelji u panici apeluju na Vladu da poveća kvote za strane radnike jer - nema ko da radi.

O tome je i Biznis Telegraf pisao.

Manjak radnika mesecima je goruće pitanje na koje upozoravaju poslodavci, a pogođeni su gotovi svi segmenti privrede.

- Iz Hrvatske se poslednjih godina iselilo desetak odsto radne snage, procene su da će do 2030. većina županija ostati bez 30% radno sposobnih. Domaća ekonomija još godinama neće biti dovoljno konkurentna da spreči nove odlaske jer ne uspevamo da probijemo barijeru od 3% rasta BDP-a.

kafa

Foto: Pixabay.com

Stoga je sad vreme da svaka kompanija ozbiljno počine da planira svoju politiku ljudskih resursa i uvoz radnika jer inače neće opstati -  smatra Denis Delogu, regionalni direktor kompanije za posredovanje u zapošljavanju Astra Centar koja je u predstavljena u ambasadi SAD u Zagrebu.

Za razliku od većine ostalih posrednika na tržištu rada, oni hrvatskim kompanijama dovode radnike iz inostranstva, najpre iz Hondurasa, Šri Lanke, Vijetnama i Filipina.

- Nema više bazena radnika iz BiH i Srbije, a uskoro im se otvaraju i vrata Austrije - kaže Delogu koji rešenje vidi u kontrolisanom, društveno odgovornom uvozu radnika van tog kruga. Pošto radnik zadovolji uslove i prođe eliminaciju, poslodavac plaća put i osiguranje, a Astra se brine da se radnik zaposli po svim propisima.

Inače, cena posredovanja je individualna i zavisi od tipa radnog mesta, a na pitanje isplativosti za poslodavce Delogu uzvraća: - Najskuplji radnik je onaj kojeg nemate -

VIDEO: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Galenzza

    Sraman komentar. Poslodavci trebalo bi da poovecaju plate pa ce svi ostati u Srbiji. Tako i ja. Pozdrav iz suncanog Šibenika.

  • Dejan

    Nije tačno da nema radnika u Srbiji,nego bi ugostitelji i hotelijeri trebali povećati plate tj dnevnice i naravno redovno isplatiti radnika,a ne da radim " na dodjem ti". Da ga tuzis za ne isplaćenu zaradu veći SUDski troškovi nego potraživanja,a oni to znaju i svesno koriste.

  • ja

    pustite hrvate neka resavaju svoje probleme,sta cemo mi sa nasim ljudima,da li je ova vlada uopste svesna koliko nasih ljudi odlazi iz zemlje,ili mozda njima to i odgovara kako bi se hvalili kako nam opada nezaposlenost i skupljali poene biraca

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke