• 1
 ≫ 

Novi strahovi oko isporuke gasa preko Ukrajine: Kako će se Moldavija grejati sledeće zime?

 ≫ 

Već je ranije postojala bojazan da bi Moldavija mogla da ostane bez garancije o primanju ruskog plina ove zime, u slučaju da Rusija i Ukrajina ne potpišu novi sporazum o snabdevanju gasom

 • 1

Ukrajina navodno plaši Moldaviju sprečavanjem tranzita ruskog gasa i predlaže da se akumulira više ovog goriva za predstojeću zimu. Ovo se navodno poklapa sa interesima SAD, da promovišu svoj gas u Evropi. Ali, da li će Evropljani imati dovoljno novca za američki gas?

Ukrajina je ponudila Moldaviji da prilagodi isporuke gasa iz EU u takozvanim obrnutim šemama. Ovo je poručeno iz kompanije "Ukrtransgas".

Ukrajinske gasne kompanije plaše Moldaviju mogućim prekidom tranzita prirodnog gasa iz Rusije u Evropu preko gasnog transportnog sistema Ukrajine.

Takva pretnja postoji u vezi sa istekom 10-godišnjeg sporazuma između Naftogasa u Ukrajini i Gasproma. Taj ugovor ističe 1. januara 2020. godine.

Strane se još nisu dogovorile oko uslova za nove isporuke gasa Ukrajini i preko Ukrajine u Evropu. Ali, veliko je pitanje zbog čije je krivice moguć prekid tranzita.

Obe kompanije imaju međusobna finansijska potraživanja, pa je spor na nivou međunarodne arbitraže.

Sada Ukrajina pokušava da pokaže Moldaviji svoju lojalnost i da zaradi na suprotnoj strani.

Gasprom njeft

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Moldavija može da koristi "fleksibilne sposobnosti" ukrajinskog GTS-a i ako je potrebno da prima gas iz EU preko ukrajinskog sistema. Ovako ukrajinski gasni monopolisti navodno agituju na Moldaviju.

Pored toga, Ukrtransgas je ponudio moldavskoj strani da stvori rezervu gasa u podzemnim skladištima Ukrajine kako se ne bi smrzli sledeće zime i da se ne ometa rad preduzeća.

Već je ranije postojala bojazan da bi Moldavija mogla da ostane bez garancije o primanju ruskog plina ove zime, u slučaju da Rusija i Ukrajina ne potpišu novi sporazum o snabdevanju gasom.

Susedi Moldavije, Rumunija i Bugarska takođe zavise od isporuke ruskog gasa preko Ukrajine, ali ove dve zemlje imaju i alternativne izvore dopunjavanja ovog goriva, kroz Evropu i Tursku.

Glavni kamen spoticanja u pregovorima ogasu jeste i dalje očuvanje tranzita kroz Ukrajinu ili njegovo blokiranje.

Jurij Vitrenko, izvršni direktor NJSC Naftogas Ukrajine, uveren je da će Rusija zaustaviti tranzit gasa kroz Ukrajinu 2020. godine, a kao dokaze ističe povećanu količinu gasa u tranzitu u ovom trenutku.

Gasovod, cevi za gas

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Gasprom je spreman da nastavi isporuku gasa svojim susedima po ceni koja je 25 odsto jeftinija od sadašnje. To je najavio šef ruskog ministarstva energetike ove nedelje nakon razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije za energetsku uniju.

Ipak, Aleksej Grivač, zamenik direktora Nacionalne fondacije za energetsku bezbednost, objasnio je za Gazeta.ru da je "ples" oko ruskog gasa, problem koji se tiče ne samo Rusije, Ukrajine i EU, već i SAD-a.

- Ovo je tango četiri strane. SAD-a nameravaju da na bilo koji način dokažu da Rusija nije pouzdan snabdevač gasom i da tako nametne svoj tečni gas potrošačima u Evropi - kaže on.

Trenutno, američki gas nije konkurentan sa ruskim kada se uporede cene. Tako da ako se iz nekog razloga Ukrajina i Rusija ne dogovore oko novih uslova o isporuci gasa, troškovi za američki gas bi mogli da se povećaju.

(Telegraf.rs/gazeta.ru)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Brba

  16. jun 2019 | 11:21

  Pa posto hoce protiv Rusije i postavljaju taketne"stitove"koji su uzgred budi receno apsolutno neupotrebljivi protiv sile Ruske vojske,neka ih sada greje ljubav prema zapadu koja ne verujem da prelazi -1000c!Dok mali shvste da su ih iskoristili veliki od njih nece ostati nista....cudi me samo za Rumune jako su lako naseli,osim ako jisu bili ucenjeni...

  3
  1

  Podelite komentar