• 23
 ≫ 

Hrvati ljubomorni? "Smejali smo se drugima, a čak i Srbija napreduje brže od nas"

 ≫ 

Ne bi trebalo da se čudimo kad nas Srbija prestigne, pišu hrvatski mediji

  • 23

Čak i Srbija ekonomski napreduje brže od Hrvatske, pišu danas hrvatski mediji.

- Kako bismo to shvatili, dovoljno je pogledati prognoze Svetske banke prema kojima će Srbija, ali i druge zemlje okruženja, sledećih godina imati daleko veći privredni rast u odnosu na Hrvatsku - piše zagrebački Index.

"Oni kojima smo se smejali, danas su ispred nas"

Tako zaista glasi podnaslov teksta u kome tamošnji mediji opisuju trenutno stanje njihove ekonomije.

- Kao što smo se nekada smejali Česima i Slovacima koji su nas prestigli i već daleko odmakli i pretvorili u razvijene evropske zemlje - neke od njihovih regija nalaze se među 10 najbogatijih u EU - tako bismo se za koju deceniju mogli čuditi kako nas je prestigla Srbija koja je danas objektivno znatno siromašnija zemlja - piše Index.

Portal postavlja i sarkastično pitanje: "Hoće li za 20 godina radnici iz Hrvatske odlaziti u Srbiju, kao što danas njihovi radnici dolaze na sezonu na Jadran (pa dobiju batine)"?

Dubrovnik, Hrvatska Foto: Pixabay

Indeks se dalje malo uozbiljuje i tekstu i navodi razloge za te procene.

Hrvatska ekonomija je tek ovim poslednjim rastom, u prvom kvartalu, od 3,9 posto dostigla pretkrizni nivo, što znači da je izgubljeno više od jedne decenije, a i prognoze za naredne godine nisu preterano optimistične.

Svetska banka za sledeće tri godine prognozira Hrvatskoj rast od oko 2,5 posto, dok je na primer za Srbiju on oko 4 odsto.

Strane investicije u Srbiju porasle za 44 odsto

Srbija je uspešnija i u privlačenju direktnih stranih investicija. Prema izvveštju Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD), Srbija je prošle godine imala rast direktnih stranih investicija od čak 44 posto pa su one porasle na 4,1 milijardu dolara. Istovremeno, Hrvatska je imala pad direktnih stranih investicija od 43 posto, na 1,2 milijarde dolara.

- Da je Srbija ispred Hrvatske po stranim investicijama, zapravo i ne čudi kada pogledamo Doing Business lestvicu koja pokazuje da istočni susedi imaju znatno povoljnije okruženje za biznis, usprkos tome što nisu članica EU pa nemaju direktan pristup tržištu od 500 miliiona ljudi, kao što to ima Hrvatska. Tako je Hrvatska na prošlogodišnjoj Doing Business listi završila na 58, a Srbija deset mesta više - na 48. mestu -podseća Inedex.

"Hrvatska polako propada"

Već godinama brojni ekonomisti i poduzetnici upozoravaju na promene koje bi Hrvatska trebalo da uradi kako bi postala atraktivnija za poslovanje i time ubrzala ekonomiju. Međutim, kako priznaju, nijedna vlada do sada nije se usudila da zađe u probleme, već se posvetila održanju na vlasti i čekanju da prođe još jedan mandat.

- Paralelno, zemlja polako propada, a ljudi beže u inostranstvo - zaključuje Index.

VIDEO: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vera

    16. jun 2019 | 13:43

    U celoj svojoj istoriji su pokazali da su nesposobni da opstanu bez tudje pomoci pa sve do danasnjih dana od.mrznje se ne zivi

  • k17

    16. jun 2019 | 20:37

    mi srecom nemamo more pa moramo da razvijamo indurstriju...drugo... vecina industrije u hrvatskoj je nastala u vreme SFRJ kad su komunisti selili proizvodne pogone iz srbije u hrvatsku pod izgovorom bratstva jedinstva i jednakosti...hrvati nikad svoju industriju nisu razvili...nju su kao i sve ostalo dobili na poklon...a ono sto je poklonjeno to se lako izgubi...pa evo i drzavu su predali birokratama u briselu...nisu izdrzali ni 2 decenije da budu samostalni...

  • Dixi

    16. jun 2019 | 14:16

    Od mrznje srba ne raste ekonomija.Uzivajte u samoci i mrznji dozivotno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>