• 0

Najveći avion na svetu je na prodaju (FOTO)

Najveći avion na svetu, "Stratolaunch", je na prodaju

  • 0

Informacije o finansijskim problemima "Stratolauncha" pokazale su se kao tačne. Kompanija se, međutim, ne gasi već traži kupca.

Nastavlja se priča o najvećem avionu na svetu. Ista je počela kada je suosnivač "Microsofta" Pol Alen pokrenuo kompaniju "Stratolaunch" s idejom da izradi veliki avion sposoban da u orbitu lansira satelite – umesto da se za iste svrhe koriste skupe rakete. Projekt je postao upitan kada je prošle godine Alen preminuo, no uprkos tome ovog aprila obavljen je prvi pokusni let aviona koji je postao zvanično najveći na svetu po rasponu krila.

Najveći avion na svetu, Stratolaunch

Foto: Stratolaunch Systems Corp.

Nedugo zatim objavljeno je kako bi ceo projekt mogao biti ugašen zbog finansijskih problema, ali tada su predstavnici kompanije demantovali nagađanja o propasti i poručili da će nastaviti s radom. Najnovije informacije ipak otkrivaju da je u vestima o finansijskim poteškoćama ipak bilo istine, jer američki mediji sada pišu kako je ceo projekt – na prodaju.

Kompanija "Vulcan", glavni investitor u "Stratolaunch", pokušava da proda prvi avion i ceo paket intelektualnog vlasništva vezan uz njega, kao i pogone u kojima je nastao i hangar u koji se može smestiti. Cena je, kako bi se u narodu reklo, prava sitnica – 400 miliona dolara.

Najveći avion na svetu, Stratolaunch

Foto: Stratolaunch Systems Corp.

Kao neki od zainteresovanih za preuzimanje Stratolauncha spominje se verovatno najpoznatije ime kad je reč o privatnim svemirskim turističkim letovima. Ričard Branson, osnivač "Virgin Galactica", navodno je Vulcanu za ovaj projekt ponudio jedan dolar.

"Blue Origin" Džefa Bezosa i "SpaceX" Ilona Muska za sada nisu izrazili interes.

(Telegraf Biznis/Bug.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>