• 0

Počelo je: Vreme je da se kaže dolaru zbogom

Radna grupa počeće da radi na konkretnim rešenjima

  • 0

Moskva i Brisel žele da što pre prošire upotrebu rublje i evra u bilateralnim plaćanjima, izjavio je ruski ministar finansija, posle sastanka s potpredsednikom Evropske komisije za energetsku uniju.

Zamenik premijera Rusije Anton Siluanov i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič dogovorili su se da formiraju radnu grupu koja će raditi na praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima, preneo je portparol Siluanova Andrej Lavrov.

- Ministar finansija Rusije Anton Siluanov održao je radni sastanak sa potpredsednikom EK Marošom Šefčovičem. Na sastanku se razgovaralo o transakcijama u međusobnoj trgovini, uključujući trgovinu energentima, u nacionalnoj valuti rublji i evru. Strane su istakle da je širenje upotrebe nacionalnih valuta obostrano korisno, jer smanjuje rizike za preduzetnike iz Rusije i EU - objasnio je portparol.

Na sastanku je razmatrano i pitanje učešća evropskih preduzeća u realizaciji nacionalnih projekata u Rusiji. Siluanov je rekao da je Rusija zainteresovana za ovakvu saradnju i da nema prepreka za učešće stranih kompanija u nacionalnim projektima.

Potreba za smanjenjem zavisnosti od dolara postala je jedna od najčešće diskutovanih tema tokom 2018. godine i to ne samo u Rusiji. Ruske vlasti su navele da SAD svojom politikom sankcija podrivaju poverenje u dolar, smanjuju ulaganja rezervi zemlje u američki državni dug i same doprinose povećanju spoljne trgovine u rubljama i drugim valutama.

Istovremeno, ruske vlasti uveravaju da politika dedolarizacije ekonomije ne podrazumeva zabranu cirkulacije dolara radi se o stvaranju ekonomski povoljnih uslova za upotrebu drugih valuta.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke