• 0

Počelo je: Vreme je da se kaže dolaru zbogom

Radna grupa počeće da radi na konkretnim rešenjima

  • 0

Moskva i Brisel žele da što pre prošire upotrebu rublje i evra u bilateralnim plaćanjima, izjavio je ruski ministar finansija, posle sastanka s potpredsednikom Evropske komisije za energetsku uniju.

Zamenik premijera Rusije Anton Siluanov i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič dogovorili su se da formiraju radnu grupu koja će raditi na praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima, preneo je portparol Siluanova Andrej Lavrov.

- Ministar finansija Rusije Anton Siluanov održao je radni sastanak sa potpredsednikom EK Marošom Šefčovičem. Na sastanku se razgovaralo o transakcijama u međusobnoj trgovini, uključujući trgovinu energentima, u nacionalnoj valuti rublji i evru. Strane su istakle da je širenje upotrebe nacionalnih valuta obostrano korisno, jer smanjuje rizike za preduzetnike iz Rusije i EU - objasnio je portparol.

Na sastanku je razmatrano i pitanje učešća evropskih preduzeća u realizaciji nacionalnih projekata u Rusiji. Siluanov je rekao da je Rusija zainteresovana za ovakvu saradnju i da nema prepreka za učešće stranih kompanija u nacionalnim projektima.

Potreba za smanjenjem zavisnosti od dolara postala je jedna od najčešće diskutovanih tema tokom 2018. godine i to ne samo u Rusiji. Ruske vlasti su navele da SAD svojom politikom sankcija podrivaju poverenje u dolar, smanjuju ulaganja rezervi zemlje u američki državni dug i same doprinose povećanju spoljne trgovine u rubljama i drugim valutama.

Istovremeno, ruske vlasti uveravaju da politika dedolarizacije ekonomije ne podrazumeva zabranu cirkulacije dolara radi se o stvaranju ekonomski povoljnih uslova za upotrebu drugih valuta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>