• 2

Kako je Ormuski moreuz postao žarište tenzija: Gde se nalazi i zašto je važan?

Ovo nije prvi put da su na tom području izbile tenzije

  • 2

Nedavni napad na dva tankera koji su prevozili naftu u Ormuskom moreuzu razbuktali su razgovore o strateški važnom prolazu i njegovoj ulozi u globalnoj nafrnoj industriji.

Zašto je ovaj prolaz toliko važan?

Nalazi se izumeđu Omana i Irana, ujedinjuje Persijski zaliv na severoistoku i Omanski zaliv na jugu koji se uliva u Arapsko more.

Na najužem delu je širok 33 kilometra, a Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija pokušali su da pronađu druge puteve za zaobilaženje problematičnog prolaza kroz moreuz, uključujući izgradnju nafotovoda.

Skoro petina količine svetske nafte prolazi kroz taj moreuz, oko 17,4 miliona barela dnevno.

Članice OPEC Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Irak, veći deo svoje sirove nafte izvozi upravo kroz ovaj moreuz.

Katar, najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa na svetu, šalje gotovo svu svoju proizvodnju preko moreuza.

Moreuz Strait of Hormuz Foto: Wikimedia/CIA

MOREUZ POLITIČKIH TENZIJA

Sjedinjene Američke Države nametnule su Iranu sankcije sa ciljem smanjenja izvoza nafte, što je pozicija koja pogoduje Saudijskoj Arabiji, njenom regionalnom savezniku i iranskom neprijatelju.

Iran je onda zapretio da će zaustaviti prevoz nafte kroz Ormuski moreuz ukoliko SAD nastave da stežu njihovu ekonomiju.

Peta flota američke mornarice, bazirana u Bahreinu, zadužena je za zaštitu komercijalne plovidbe u tom području, prenosi Euronews.

U ovom području su prethodnih godina zabeleženi incidenti. Ovo su neki:

- Tokom iransko-iračkog rata 1980-1988, dve strane pokušale su da ometaju izvoz nafte druge zemlje u takozvanom ratu tankera.

- U julu 1988, američki ratni brod "Vinsens" oborio je iranski putnički avion. Tom prilikom poginulo je 290 ljudi, a nesreću je Vašington nazvao incidentom, dok Teheran tvrdi da je u pitanju namerni napad.

- Početkom 2008. godine, Sjedinjene Američke Države su saopštile da je iransko plovilo pretilo američkim vojnim brodovima.

- U julu 2010. japanski tanker "M Star" napala je militantna grupa "Abdulah Azam brigada", povezana sa Al Kaidom, koja je preuzela odgovornost.

- U januaru 2012, Iran je zapretio da će blokirati moreuz kao odmazdu za američke i evropske sankcije.

- Tri godine kasnije, Iran je zaplenio teretni brod u luci, a u julu 2018. predsednik Iran Hasan Rohani nagovestio je da bi Iran mogao da poremeti trgovinu naftom preko prolaza kao odgovor na apele SAD da smanji izvoz nafte.

- U maju ove godine, četiri broda, uključujući dva saudijska tankera napadnuta su kod obala Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markić

    17. jun 2019 | 14:18

    Postao je žarište tenzija zahvaljujući SAD!

  • zak

    17. jun 2019 | 15:00

    Odkuda oni imaju prava nekom da zabrane sta ce prodavati pa to je gore negoli pod nazizmom niti njih neko ugrozava niti su tu u blizuni zakon jacega hipokriti prve kategorije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>