• 1

Stranci, bez brige: Ništa od uvođenja putarina u Nemačkoj, Sud EU protiv

Evropski sud pravde (ECJ) presudio je protiv uvođenja putarina na nemačkim autoputevima, jer bi teret toga pao isključivo na strance

  • 1

Evropski sud pravde izjasnio se protiv uvođenja putarina u Nemačkoj. Na zahtev Austrije i Holandije, sud je ocenio da je uvođenje vinjeta u Nemačkoj u suprotnosti sa evropskim antidiskriminacionim zakonima

Evropski sud pravde (ECJ) presudio je protiv uvođenja putarina na nemačkim autoputevima, jer bi teret toga pao isključivo na strance. To se, kako je obrazloženo, kosi sa anti-diskriminacionim zakonima EU, presudio je najviši sud Unije.

Time je sud u Luksemburgu dao za pravo Austriji koja je, uz podršku Holandije, zatražila da se preispita da li bi eventualna odluka Nemačke o uvođenju putarina bila u skladu s evropskim sporazumima.

Do ovakve presude suda došlo je iako je početkom februara državni pravobranilac Suda EU u svojoj ekspertizi naveo da ne sumnja u ispravnost odluke o uvođenju putarina i da se, prema njegovoj proceni, stav Austrije o tome da se drugi građani EU time u Nemačkoj diskriminišu, bazira se na „nesporazumu“.

(Telegraf Biznis/Deutsche Welle)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    20. jun 2019 | 21:59

    Nerazumem kako mogu austrijanci da imaju vinjete a nemci ne.neka mi objasni neko ali ko je strucnjak.hvala

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>