• 5

A pitaju se zašto ljudi odlaze: Komšijske države dižu plate, idu u Paskistan po radnike

Rumuni digli plate za 18%, Bugari 13%, a Hrvati manje od 5%

  • 5

Poslednjih godinu dana Rumunija je povećala plate za 16 posto kako bi zaustavila odliv sopstvene radne snage i podstakla dolazak stranaca.

U martu ove godine prosečna bruto plata u Rumuniji preskočila je svotu od 1000 evra (1062 evra), a ta zemlja spasonosnu radnu snagu potražila je u Pakistanu. Vlasti ovih zemalja nalaze se pred potpisivanjem posebnog sporazuma koji će omogućiti desetinama hiljada Pakistanaca posao vozača, doktora, informatičkih inženjera i građevinskih radnika.

Trošiće isto kao i prošle godine. Rumunski ambasador u Pakistanu Niculaiea Goia obavestio je pakistanske vlasti da će Rumunija u sledećih nekoliko godina morati da dovede čak milion radnika iz različitih zemalja kako bi pokrila lokalni deficit radne snage.

Slične brige zaokupljaju i bugarske poslodavce, gde su u godinu dana plate porasle oko 13 posto, a prema Eurostatu, treća po visini plata je Slovačka (oko 9%), a tik do nje su Slovenija, baltičke zemlje i Češka, gde su u godinu dana plate porasle oko 8 posto.

- Širi se krug zemalja s mesečnom bruto platom višom od hiljadu eura pa su takvu platu u martu prema dosad raspoloživim podacima beležile Slovenija (1752 evra), Poljska (1201 evro), Hrvatska (1184 evra), Slovačka (1143 evra) i Rumunija (1062 evra), a slede ih Crna Gora (765 evra), Bosna i Hercegovina (714 evra) i Bugarska (638 evra) - navode analitičari Hrvatske privredne komore.

biznis sajt, business, biznismen, pare, novac, dinari Foto-ilustracija: Shutterstock

Cena sata rada u Hrvatskoj je u godini dana porasla oko 5 posto, što je duplo više od proseka EU i kretanja na zapadu EU, ali manje nego u zemljama koje takođe vape za radnicima i spas traže u Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki, Nepalu, Turskoj, Kini gde traže radnike.

Hrvatska prosečna plata je 6464 kune, a rast troška rada s početka ove godine bio je nešto sporiji nego u poslednjem kvartalu prošle godine, uglavnom zato što se tada isplaćuju božićnice, 13. plate i druge neporezne naknade, a Eurostat u podatke o trošku rada uz satnicu uključuje i sve naknade. I nakon što su u petak dobili "ne" ministra Marka Pavića, poslodavci pojačavaju pritisak na Vladu i resorno ministarstvo da turizmu odobri veće kvote.

Sindikalac Krešimir Sever tvrdi da se komunikacija poslodavaca prema Zavodu za zapošljavanje smanjila za četvrtinu. Mnogi nezaposleni radnici pokazali su spremnost da rade u sezoni, ali ih do sada niko nije kontaktirao.

- Zaobilaze Zavod, ne javljaju se onima koji su raspoloživi, očigledno postoje neki drugi kanali. Strani radnici služe kontroli niske cene rada - uveren je Sever, a slično objašnjenje dao je i resorni ministar rada Marko Pavić kad je pozvao turističku branšu da jače koriste domaće resurse.

VIDEO: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis /Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trle

    18. jun 2019 | 14:42

    Šta uradiše nemci i EU.Oni se pune evropljanima, a mi ćemo azijatima i drugim nehrišćanima.

  • Mix

    18. jun 2019 | 15:11

    Srbija je zadnja po standardu svojih gradjana...nije ni cudo sto nam svi doktori pobegose iz zemlje..

  • Anti SNS

    18. jun 2019 | 14:46

    Srbija? A da, u krugu "najnaprednijih"...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>