• 0

Spas je u siru: Fabrika će ostacima mlečnih proizvoda grejati 800 kuća

Mlekara godišnje proizvede 4.000 tone sira, a sada će ostatke od proizvodnje koristiti za stvaranje toplotne energije

  • 0

Jedna mlekara u Jorkširu u Velikoj Britaniji potpisala je sporazum sa lokalnim postrojenjem bio gasa da je snabdeva nusproizvodima sira koji bi potom se koristili za stvaranje toplotne energije za zagrevanje domova u tom području.

"Venslidejl Krimeri", koja proizvodi poznati jorkširski sir, napravi 4.000 tone sira svake godine.

Ta mlekara potpisala je sporazum sa kompanijom "Jona Kapital" koja će prozvoditi više od 10.000 megavati energije tokom godine i to od produkta koji nastanu tokom proizvodnje sira.

Pod ovim sporazumom, mlekara će postrojenje snabdevati ostacima onoga što je nastalo tokom proizvodnje, a onda će fabrika to pretvoriti u gas anaerobnom digestijom (anaerobna digestija je skup procesa kod kojih mikroorganizmi razlažu bio-razgradivi materijal bez prisustva kiseonika) koja će proizvesti toplotnu energiju za 800 kuća.

- Ovo pokazuje stvarni uticaj kružne ekonomije i deo je pametnih investicija koje mogu da utiču na smanjenje emisije ugljen-dioksida - rekao je Majk Dan, jedan od osnivača "Jone".

Pogledajte video: Zašto masa ljudi divlja nizbrdicom i juri parče sira?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>