• 8

Još jedna zemlja uvodi zabranu: Zbogom dizelaši, ali i benzinci

U sklopu novog plana za rešavanje pitanja klimatskih promena, Irska će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizelskih vozila

  • 8

Irska je još jedna od zemalja koja je najavila da će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizelskih vozila do 2030. godine u sklopu novog plana za rešavanje pitanja klimatskih promena.

Vlada se nada da će do tada na irskim putevima biti 950.000 električnih vozila, uz potporu mreže električnih punjača.

Ta mera je jedan od 180 predloga koji pokrivaju područja poslovanja, građevinarstva, saobraćaja, poljoprivrede i upravljanja otpadom, kojima je cilj da Irska do 2050. godine dosegne nivo nulte emisije štetnih gasova.

automobili

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

- Naš pristup je podsticanje ljudi i kompanija da promene svoje ponašanje i da se prilagode novim tehnologijama kroz podsticaje, destimulacije, propise i informacije - kazao je premijer Leo Varadkar.

- Cilj nam je … prelazak na društvo koje će imati nizak nivo emisije štetnih gasova i uticaja na klimu. To je naš poziv na akciju u borbi za spas naše planete - dodao je.

Dablin se nada da će povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje sa sadašnjih 30 na 70 odsto do 2030. godine.

VIDEO: Vozači nakrcali 3 miliona kazni, i to za pola dana

(Telegraf Biznis/ Seebiz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fradd

    19. jun 2019 | 13:24

    Gluposti zaludnih idiota. Odakle to dolazi struja za automobile? Uglavnom od uglja koji je dosta prljaviji od dizela. Ideja da ćemo zameniti ugalj u termoelektranama sa solarnom ili vetrom orbitira samo kod onih koji o energetici ne znaju ništa. Solarne elektrane još ni izbliza nisu profitabilne, zapravo jedina realna alternativa fosilnim gorivima je još omrženija od nafte kod "ekološki svesnih" - nuklearne elektrane. Jedina preostala nada sada bi bila nuklearna fuzija, koju bi rado prihvatili svi, ali to je još na dugaćkom štapu.

  • Оки

    19. jun 2019 | 12:24

    Дај људи ,шта више измишљају,па колико људи у србији ће моћи да вози аутомобиле, забрана, а штетност се дводи на минимум, нек они забране којекакве хемије и пестициде које људи уносе у себе и те фабрике па шта ће бити са толико људи по фабрикама, све иде наопако, научник вреди динар а фудбалер милијарде, не мора ни школу да има нек само шутира

  • 1111

    19. jun 2019 | 13:02

    Pa kad hranu i kucne podrebshtine pochnu mailom da shalju onda ce ukinuti dezelashe. Kamioni i vozila za liferovanje ne idu na vazduh. Glupost koja nece zaziveti narednih 50 god.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>