• 16

Sloveniji fali radna snaga, trenutno najviše ima radnika iz Srbije, čak 11.000

Sloveniji nedostaje radna snaga da bi održala visoke stope ekonomskog rasta

  • 16

Ključni problem slovenačke privrede je što Sloveniji nedostaje radne snage da bi održala visoke stope ekonomskog rasta kao poslednjih godina, istakao je ministar privrede Zdravko Počivalšek u razgovoru s čelnicima nekoliko kompanija u stranom vlasništvu.

Prema podacima državne statističke kancelarije, krajem prošle godine u Sloveniji je bilo 885.700 radno aktivnih osoba, među kojima i 87.700 stranaca, što znači da je gotovo svaki 10. zaposleni stranac.

Najviše ih iz Bosne i Hercegovine (42.000), a zatim iz Srbije (oko 11.000).

Slede radnici iz Hrvatske, ali je razlika što Hrvatima za zapošljavanje u Sloveniji više ne trebaju radne dozvole s obzirom na članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji.

Oko 7.100 zaposlenih u Sloveniji je s Kosova, a oko 6.000 iz Makedonije.

biznis sajt, business, izgradnja, gradilište, projektovanje, more, voda, projektovanje, zena na gradilistu

Foto-ilustracija: Shutterstock

Zapošljavanje iz trećih država od 2015. godine olakšava pravilo po kome oni dozvolu za rad i boravak mogu dobiti u opštinama, diplomatskim predstavništvima u inostranstvu ili preko agencija za zapošljavanje pa je porast zaposlenih stranaca zadnjih godina vrlo veliki.

Počivalšek je rekao da se interes stranih investitora za otvaranje novih radnih mesta u Sloveniji znatno povećao jer se građevinske i druge dozvole dobijaju mnogo jednostavnije nego pre, ali da je i dalje za Sloveniju veliki problem nedostatak radne snage.

Zato je glavna briga sadašnje vlade kako da osigura dovoljan broj radnika na tržištu rada, ali i da se ostane konkurentan kada se radi o platama zaposlenih, istakao je ministar u razgovoru s predstavnicima stranih investitora u Dekanima kod Kopra.

Pitanje dodatne radne snage, po oceni Počivalšeka, moglo bi se rešiti stimulativnim merama na području plata, uključivanjem više mladih na tržište rada, dodatnim radom penzionera i privlačenjem nezaposlenih s biroa , ali i uvozom radne snage iz drugih zemalja, pa i trećih država izvan EU-a, čega se ne treba bojati.

(Telegraf biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>