• 1

Američki Fed vratio sjaj zlatu, najveći skok cene za pet godina

Zlato je dostiglo cenu koja nije zabeležena u poslednjih pet godina

  • 1

Cene zlata su porasle tokom današnjeg trgovanja u Aziji, nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (FED) "odškrinula vrata" za dalje smanjenje kamatnih stopa.

Zlato za spot isporuku dostiglo je cenu koja nije zabeležena više od pet godina, "uzletevši" za 1,62 odsto na oko 1.381,94 dolara po unci. Cena fjučersa zlata takođe je ostvarila snažan rast na 1.385,40 dolara za uncu, nakon što je nešto ranije ojačala za tri odsto na 1.397,70 dolara po unci.

Zlato, zlatne poluge

Foto: Pixabay

Nakon jučerašnjeg zasedanja FED-a, kada je centralna banka SAD ostavila kamatne stope na nepromenjenom nivou ali je "odškrinula vrata" za njihovo moguće smanjenje u budućnosti, prinosi na 10-godišnje američke trezorske zapise pali su ispod 2,0 odsto, prvi put od novembra 2016. godine.

U očekivanju da će se kamate FED-a smanjiti do 2020. godine, zlato je postalo "prilično atraktivno", smatra Rob Karnel, glavni ekonomista i šef istraživanja za azijsko-pacifički region u ING banci.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    20. jun 2019 | 14:20

    Cilj? Pa, malverzacijama da njihov javni dug plati glupavi ostatak sveta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>