• 9
 ≫ 

Bivši vlasnik naše Železare u problemima: Američki gigant gasi dve peći

 ≫ 

Peći će smanjiti proizvodnju 200.000 tona čelika.

  • 9

Kasno sinoc, Ju es stil je saopštio da će ugasiti dve svoje visoke peći gde proizvodi čelik, jedan je u vodećem rudniku u Indijani, blizu Čikaga, a drugi u Mičigenu, blizu Detroita.

Peći će smanjiti proizvodnju 200.000 tona čelika, saopštila je kompanija.

- Nećemo nastaviti sa proizvodnjom dok se situacija na tržištu ne popravi -

Ju es stil je takođe smanjio svoje izglede za zaradu a i  zatvorio je i jednu visoku peć u Evropi. Iako je krivac za pad dobiti usporavanje evropske ekonomije, na rezultat je uticala i potražnja na američkom tržištu. Američka proizvodnja u poslednje vreme usporava.

Pri tom, i cene čelika su drastično pale.

Trampova administracija je uvela carinu od 25% na uvoz čelika 2018. godine. To je privremeno pomoglo da se podignu cene. A da nisu morali ni da brinu o konkurenciji jeftinog čelika iz Kine i drugih lokacija.

Kupci čelika brinuli su se o tome koliko će tarife štetiti njihovoj ponudi, pa su kupovinu počeli da kontrolišu početkom 2018. godine. Kako su cene čelika i profiti porasli u industriji, domaći rudnici su vratili na kapacitete od pre uvođenja tarifa.

Tako da, ni kratkotrajno dizanje cena nije imalo efekta.

Kupci su počeli da gomilaju svoje zalihe, što je umanjilo ukupnu kupovinu. Usporavanje u automobilskom, energetskom i građevinskom sektoru takođe je pogoršalo situaciju na tržištu. Taj pad potražnje, u kombinaciji sa povećanom američkom proizvodnjom, doveo je do zasićenja ponude i naglog pada cena.

Podsetimo, američki Ju es stil bio je vlasnik naše Železare u Smederevu. Nakon otkupa za jedan dolar od američkog Ju-Es stila, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima, ona je prešla u vlasništvo države da bi danas bila u rukama kineske kompanije.

VIDEO - Vučić u obilasku Rasinskog okruga: Izgradićemo tri industrijske zone u ovom kraju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>