• 53

Lukašenko Vučiću: Moramo da dodamo više trgovine i ekonomije (VIDEO)

Mislim da moramo dodati više trgovine, ekonomije političkim odnosima kako bi bili sigurni da naši odnosi imaju solidne temelje - rekao je Lukašenko.

  • 53

Belorusija i Srbija bi trebalo da ojačaju trgovinsku i ekonomsku saradnju, rekao je predsednik Belorusije Aleksandr Lukašenko tokom sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Beloruski predsednik je rekao da su politički odnosi između dve zemlje na najvišem nivou, što su potvrdili šefovi država na nedavnom sastanku na marginama Foruma za pojas i put u Kini.

- Mislim da moramo dodati više trgovine, ekonomije političkim odnosima kako bi bili sigurni da naši odnosi imaju solidne temelje - rekao je Lukašenko.

Međusobna trgovina između Belorusije i Srbije zabeležila je rast u periodu januar-april 2019. godine i premašila je 59 miliona dolara, što je za 48% više u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz Bjelorusije iznosio je 36,5 miliona dolara (76%), uvoz zemlje je iznosio 22,6 miliona dolara (18%).

U Srbiji se nalaze fabrike koje sklapaju MTZ traktore i MAZ autobuse. Dve države rade na uspostavljanju zajedničke kompanije za proizvodnju kombajna Gomselmash u gradu Kragujevcu. Dve zemlje sprovode projekat za proizvodnju 33 vatrogasna vozila bazirana na MAZ šasijama za Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Srpska kompanija Dana Holdings provodi velike građevinske projekte Maiak Minska i Minsk Mir u Bjelorusiji. U Belorusiji postoji sedam kompanija sa srpskim kapitalom.

Kako je posle sastanka rekao predsednik Vučić, sa beloruskim kolegom govorio je i o Kosovu i Metohjiji i zahvalio mu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    Vučić se svim silama bori za Srbiju i njen narod.

  • Mare

    Ови састанци су још једна потврда безграничне и безрезервне подршке коју имамо од стране Русије и Белорусије, на чему смо веома захвални и поносни.

  • Lena

    Srbija neće zaboraviti podršku Lukašenka u ovom teškom trenutku

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke