• 1

Akcije na berzi u naglom padu zbog tenzija između SAD i Irana

Predsednik SAD Donald Tramp najavljuje za ponedeljak dodatne sankcije

  • 1

Većina akcija na berzi u Zalivu znatno je opala usled ključanja tenzija između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana, jer drže investitore u neizvesnosti.

Naime, predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će Amerika sutra uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi sprečio Teheran da pribavi nuklearno oružje, a da je vojna akcija i dalje jedna od opcija.

On je na Tviteru poručio da Iran ne može da ima nuklearno oružje, navodeći da bi po planu bivšeg predsednika Baraka Obame za nekoliko godina Teheran bio na putu ka nuklearnom naoružanju.

- Uvodimo velike dodatne sankcije Iranu. Radujem se danu kada će sankcije biti skinute Iranu i oni postati produktivna i prosperitetna država ponovo. Jedva čekam taj dan... - napisao je Tramp.

Uprava za civilnu avijaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata naredila je prevoznicima da izbegnu opasan vazdušni prostor, a pojedine letove preusmeravaju izvan područja mogućeg sukoba.

- Upozorenje o novim sankcijama moglo bi da bude razumno rešenje pod izgovorom da nafta treba da nastavi da teče iz Zaliva u svet - izjavio je Muhamed Ali Iasin, glavni strateški direktor u Al Dabi Kapitalu u Abu Dabiju.

(Telegraf.rs/Bloomberg)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joe

    23. jun 2019 | 13:12

    Berzanski mešetari i američka politika, udruženi na štetu ostalog dela sveta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>