• 3
 ≫ 

Destinacija na koju Srbi vole da idu zatvara plaže zbog previše turista, ali tu je i jedan paradoks

 ≫ 

Tajland namerava da investira 13 milijardi dolara u aerodrome kako bi privukao više posetilaca

  • 3
Zaliv Maja, Tajland

Foto: Tanjug/AP

Iako se već sada muči s prevelikim brojem turista, Tajland namerava da investira 13 milijardi dolara u širenje kapaciteta svog aerodroma i u povezivanje većih terminala brzim železnicama i tako da privuče još više posetilaca.

Preciznije, u sledećih deset godina bi broj turista mogao da skoči za 60 odsto, odnosno na neverovatnih 65 miliona godišnje. Poređenja radi, toliko broji populacija Ujedinjenog Kraljevstva.

Budući da tajlandskim aerodromima prođe puno više putnika nego što je to predviđeno, u planu je izgradnja dva nova terminala na bangkoškim aerodromima, kao i širenje još jednog u blizini resorta Pataja, a na to će Tajland potrošiti otprilike 11,5 milijardi evra. Time bi ukupni kapacitet tih aerodroma u sledećih pet godina narastao na otprilike 190 miliona putnika godišnje, što je čak 110 miliona više nego što je sada. Poboljšanje prometne infrastrukture nije dovoljno za održivost turizma.

Zaliv Maja, Tajland

Foto: Tanjug/AP

Turizam je glavni motor ekonomije Tajlanda koji se upravo zbog velikog broja posetioca ove godine može pohvaliti najjačom valutom na azijskom kontinentu. Isti taj broj turista pokazao se kao problem za očuvanje lepote kojom obiluje ta država. Popularna plaža Maya Bay, koja je postala izuzetno posećena zahvaljujući slavnom filmu "Žal" s oskarovcem Leonardom Di Kaprijem, zatvorena je i takva će ostati dok se njen “ekosistem ne obnovi”.

Broj turista prebrzo raste i naša zemlja to ne može izdržati. Moramo bolje upravljati turistima i destinacijama kako bismo rešili probleme zakrčenosti zemlje i onečišćenja okoliša - utvrdio je ekonomista Sompravin Manprasert.

Tajland, naravno, nije jedina država s problemom masovnog turizma. I susedni Filipini i Indonezija imaju slične probleme. Turizam na Tajlandu donosi čak petinu prihoda u gospodarstvo. Stoga Vlada već nekoliko godina nastoji da podstakne putnike da posete manje popularne delove države kako bi se smanjio pritisak na popularni Bangkok i ostrvo Puket.

VIDEO: Cica mica i talas ubica

(Telegraf Biznis / Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>