• 7
 ≫ 

Hrvati paniče: Slavonske sezonce zamenili radnici iz Srbije

 ≫ 

Slavonci traže sezonske radnike

  • 7

Turistički preduzetnici su u panici, radnika nema "ni za lek". Hoteli traže sobarice, konobare, kuvare. Prodavnice traže trgovce. Građevinari traže zidare, vodoinstalatere, keramičare. Svako je u potrazi za radnicima.

U Puli u centru grada kiosci ne rade u popodnevnim satima, jer niko ne želi da radi. Hostel u centru grada koji je trebalo da bude završen za sezonu, izgleda da neće dočekati turiste, jer su im neki radnici otišli, a nove ne mogu da nađu.

Gde su radnici?

- Do ove godine je bilo Slavonaca. Sada nema nijednog. Svi su otišli za Nemačku. Ali ni tamo ne dobiju neke plate. Tako izvrsni kuvari rade u Amazonovim skladištima. Žalosno je to jer su izvrsni kuvari koji ovde imaju dobre plate za naša primanja - kaže Leonida Milić Drandić, vlasnica restorana.

kuvar, Najtraženiji kursevi u Srbiji, zanat Foto: Telegraf

U njenom restoranu su ove godine Slavonce zamenili radnici iz Makedonije, Srbije, a kaže nam da je MUP pun Tajlanđana i Filipinaca koji čekaju radne dozvole. No, izgleda da se manjak nije dogodio preko noći. Slavonci i Baranjci sve češće umesto na Jadran odlaze da rade izvan zemlje, u Nemačku, Austriju i Irsku. Kako piše Glas Slavonije, dok bi konobar u Hrvatskoj radio za mesečnu platu u visini od 6.000 kuna ili bez prijave 8.000 - 9.000, u Austriji konobari zarade 1.700 evra.

- Slavonci su dosad činili čak 50 posto sezonaca, a sada je njihov udeol pao na 10 do 15 odsto. S njima smo dobijali ne samo vredan nego i stručan, iskusan kadar. No struka je sada u tim poslovima pala na niske grane. Sve se svelo na zadovoljavanje kvantiteta, jer i u ovogodišnjoj sezoni hronično nedostaje radne snage - upozorio je predsednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić.

VIDEO: Izlila se kanalizacija na plaži Kamenovo

(Telegraf Biznis  SeeBiz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    25. jun 2019 | 10:22

    Od dobrih plata i blagostanja se ne bezi. Bezi se od losih plata, zlih mobinga i robovlasnickih uslova za rad.

  • Lazar

    25. jun 2019 | 10:34

    Kod vas i vase brace crnogoraca nikad nogom na primorje a kamo li da radim.

  • Драган

    25. jun 2019 | 11:04

    Далеко вам лијепа ваша, не би тамо радио да немам леба да једем

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>