• 3

Tomislav Nikolić: Samo Srbija ima organ za bližu saradnju dve sile

Kineske kompanije koje već posluju u Srbiji ostvaruju značajan napredak i njihovo iskustvo se prenosi drugim kineskim firmama

  • 3

Srbija predstavlja za Kinu veoma dobro mesto za investiranje, istakao je generalni sekretar pekinškog instituta "Wanli Think Tank“ Džao Jue u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislavom Nikolićem.

Džao predvodi delegaciju koju čine predstavnici akademskih i poslovnih krugova iz Kine, kojima su Nikolić i predstavnici ministarstava trgovine i finansija i Razvojne agencije Srbije predstavili prednosti investiranja u Srbiju.

Džao je naglasio da su infrastruktura, saobraćaj, energetika, turizam, zdravstvo i kultura glavne oblasti u kojima postoji potencijal za dublju saradnju Srbije i Kine.

On je napomenuo da kineske kompanije koje već posluju u Srbiji ostvaruju značajan napredak i njihovo iskustvo se prenosi drugim kineskim firmama koje sve više izražavaju interesovanje za poslovanje u Srbiji.

- Glavni cilj naše posete je da se informišemo kakve su dalje mogućnosti za investiranja u Srbiju i kako možemo na najprosperitetniji način zajednički da gradimo budućnost - rekao je Džao, a navedeno je u saopštenju Nacionalnog saveta.

VUCIC KINA DELEGACIJA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nikolić je naveo da je vrednost projekata koje Srbija realizuje sa Kinom približno 10 milijardi evra, te naveo da su neke od kineskih investicija u Srbiji Huavej, MEITA, Hestil, Ziđin majning, Šangdong Linglong...

Dodao je da je od ukidanja viza za kineske turiste 2017. godine, broj kineskih državljana koji posećuju Srbiju značajno porastao.

Nikolić je istakao da samo u Srbiji postoji organ vlade zadužen za unapređenje saradnje sa dve velike svetske sile, koji su i dva velika prijatelja Srbije.

Kako je rekao, multipolaran svet, sa Rusijom i Kinom kao velikim silama, koje su uspostavile ravnotežu snaga u međunarodnim odnosima, je i u interesu Srbije, jer veći uticaj Rusije i Kine sprečava unilateralizam i jednostrane akcije Zapada.

- Što je Kina aktivnija u međunarodnoj politici, to su veće šanse za mirno rešavanje otvorenih pitanja. Za male države, poput Srbije, koje svoje interese ne mogu drugačije braniti nego oslanjajući se na međunarodno pravo, ovo je od velikog značaja - rekao je Nikolić.

Dodao je da je Kina delovanjem u UN pokazala da se zalaže za striktno poštovanje suvereniteta svih članica, insistirajući na poštovanju Povelje UN.

Za Srbiju je, ističe, Kina bila i ostaće - prijateljska zemlja.

- Mi znamo u šta verujemo. Srbi su istorijski narod koji je tokom svojih dugih borbi za slobodu i nezavisnost pretrpeo svašta, uključujući i agresiju NATO na našu zemlju 1999. godine. Prijateljstvo sa Kinom našu veru u budućnost samo dodatno učvršćuje - rekao je Nikolić u obraćanju kineskoj delegaciji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Azanjac

    24. jun 2019 | 18:09

    Zato što samo u Srbiji može penzionisani predsednik da izmisli funkciju koju će raditi i ostati da živi gde je živeo. Možete svi da osudite, ali svi znate da je to tačno.

  • Mitrovčani

    24. jun 2019 | 19:25

    Pa niko normalan te neće osuditi za komentar,i Toma zna da je tako

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>