• 1
 ≫ 

Stršljen, Mali Miloš i Pegaz - oni prave najveću gužvu na Sajmu naoružanja (FOTO)

 ≫ 

Izloženi su najnoviji dometi domaće odbrambene industrije

  • 1

Najnoviji dometi domaće odbrambene industrije domaćoj i svetskoj javnosti biće predstavljeni na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" koji počinje danas i traje do petka.

Ovo su najzanimljiviji eksponati koji privlače najveću pažnju posetilaca:

sajam Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Bespilotna letelica "Stršljen"

"Stršljen" u osnovnoj varijanti, namenjen je za podršku trupama na zemlji, otkrivanju i uništavanju komandnih položaja neprijatelja, osmatranju bojišta, laserskom obeležavanju ciljeva i protivelektronskim dejstvima.

Karakteristike bespilotne letelice "Stršljen"

Helikopter je projektovan po klasičnoj šemi: Glavni rotor + repni rotor.

Lopatice glavnog i repnog rotora su napravljene od kompozitnih materijala visoke čvrstoće (ugljenična vlakna).

Trup helikoptera je modularan i napravljen je u hibridnoj tehnologiji.

Srpski robot: "Mali Miloš"

Miloš DUBP (Daljinski Upravljiva Bezposadna Platforma) takođe poznat po stečenom nadimku "Mali Miloš" (Pretpostavlja se da je nadimak dobio zbog sličnosti u imenu ovog robota i višenamenskog oklopnog vozila BOV-M16 Miloš.) je projekat konstrusan i razvijen u Vojnotehničkom institutu u Beogradu. Namenjen je širokom delu misija kako vojnih tako i policijskih.

Izviđački dron Pegaz

sajam Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Jedan od eksponata koji privlači najviše pažnje svakako je izviđački dron "Pegaz".

Bespilotna letelica "Pegaz 011" je srpski sistem taktičke bespilotne letelice razvijen na Vojnotehničkom institutu, premijerno prikazan na sajmu naoružanja Partner  28. juna 2011.

Posebnu pažnju i interesovanje posetilaca na Sajmu naoružanja probudila je replika oklopa Cara Lazara koja se može videti na štandu "Horusa", a koji je konstruisala firma "Green Shield".

Rekonstrukcija ovog oklopa inspirisana je primercima oklopa sa kraja 14. veka.

Primerak nosi paradni šlem inspirisan heraldičkim motivima.

Među velikim brojem raznovrsnih eksponata na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" posebnu pažnju privukle su bespilotne letelice "Pegaz" i "Stršljen", srpski robot "Mali Miloš", protivraketni sistem "Šumadija" i mnogi drugi.

Na ovogodišnji sajam "Partner" prijavljen je rekordan broj izlagača - 129. Više od 30 učesnika biće iz inostranstva, a rezultate i potencijale predstaviće kompanije iz Austrije, Belorusije, BiH, Bugarske, Engleske, Danske, Kine, Finske, Francuske, Italije, Nemačke, SAD, Švajcarske...

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, stigao je na sajam naoružanja i vojne opreme, gde će prisustvovati svečanom otvaranju Sajma.  Sajam "Partner" svečano će otvoriti predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

VIDEO - Kako grmi srpski Oganj: U Nikincima melju zemlju haubice i raketni lanseri

(Telegraf Biznis/Srbija danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>