• 0

S Erbasom doleteli i novi poslovi u Beograd: Širenje partnerstva, remont Gazele...

Srbija će od Erbasa primiti devet ukupno helikoptera H145M

  • 0

Srbiji je isporučen prvi helikopter H145M na sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner", koji je počeo u Beogradu, što uz činjenicu da će naša zemlja postati centar za održavanje helikoptera SA 341/ SA 342 Gazela, direktor Erbas Helikoptera, Bruno Even, vidi kao znak "tesnog partnerstva".

- Oba ova događaja podvlače činjenicu da su država Srbija i Erbas već ušli u blisko partnerstvo - rekao je Even na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner".

Kompanija Erbas Helikopteri je sertifikovala remontni zavod Vojske Srbije “Moma Stanojlović”, lociran na aerodromu Batajnica kod Beograda, za obavljanje poslova održavanja na helikopteru Gazela, podseća se u saopštenju ovog evropskog proizvođača vazduhoplova.

Više od 160 helikoptera Gazela SA 341/SA 342 proizvedena su pod licencom u fabrici "Soko" u Mostaru od 1971. do 1991. godine, i trenutno su i dalje u upotrebi kako u Srbiji tako i u okolnim zemljama.

Srbija će od Erbasa primiti devet ukupno helikoptera H145M, koji su namenjeni Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije i Helikopterskoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. 

Srpske letelice opremljene su takozvanim “fast rope” sistemom za brzi izlazak specijalnih snaga, visokoperformansnom kamerom, opremom za gašenje požara, balističkom zaštitom, kao i sistemom za elektronske protivmere koji služi kao podrška najzahtevnijim operativnim zahtevima.

Sistem za upravljanje naoružanjem “HForce”, koji je razvila kompanija Erbas Helikopteri, omogućiće Srbiji da opremi i upotrebljava svoje letelice s raznovrsnim setom nevođenog i vođenog naoružanja vazduh-zemlja i vazduh-vazduh.

H145M je isprobani i testirani laki dvomotorni helikopter koji su takođe naručili Nemačka, Tajland, Mađarska i Luksemburg. 

Zrelost programa H145M dozvoljava Erbas Helikopterima da isporuče narudžbine po dogovorenoj ceni i rasporedu. Operativna raspoloživost H145M flote koja je već u upotrebi iznosi više od 95 procenata. 

Pored devet H145M helikoptera, Srbija je takođe naručila tri H215 helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP-a. Nacionalna avio-kompanija Er Srbija leti sa deset putničkih aviona porodice A320, koji predstavljaju bazu njenih operacija, i jednim A330 koji obavlja prvi direktni let sa teritorije bivše Jugoslavije do Sjedinjenih Američkih Država od 80-tih godina, navodi se u saopštenju Erbasa.

VIDEO: Prvi od devet Erbasovih helikoptera predat Srbiji

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke