• 0
 ≫ 

S Erbasom doleteli i novi poslovi u Beograd: Širenje partnerstva, remont Gazele...

 ≫ 

Srbija će od Erbasa primiti devet ukupno helikoptera H145M

  • 0

Srbiji je isporučen prvi helikopter H145M na sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner", koji je počeo u Beogradu, što uz činjenicu da će naša zemlja postati centar za održavanje helikoptera SA 341/ SA 342 Gazela, direktor Erbas Helikoptera, Bruno Even, vidi kao znak "tesnog partnerstva".

- Oba ova događaja podvlače činjenicu da su država Srbija i Erbas već ušli u blisko partnerstvo - rekao je Even na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner".

Kompanija Erbas Helikopteri je sertifikovala remontni zavod Vojske Srbije “Moma Stanojlović”, lociran na aerodromu Batajnica kod Beograda, za obavljanje poslova održavanja na helikopteru Gazela, podseća se u saopštenju ovog evropskog proizvođača vazduhoplova.

Više od 160 helikoptera Gazela SA 341/SA 342 proizvedena su pod licencom u fabrici "Soko" u Mostaru od 1971. do 1991. godine, i trenutno su i dalje u upotrebi kako u Srbiji tako i u okolnim zemljama.

Srbija će od Erbasa primiti devet ukupno helikoptera H145M, koji su namenjeni Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije i Helikopterskoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. 

Srpske letelice opremljene su takozvanim “fast rope” sistemom za brzi izlazak specijalnih snaga, visokoperformansnom kamerom, opremom za gašenje požara, balističkom zaštitom, kao i sistemom za elektronske protivmere koji služi kao podrška najzahtevnijim operativnim zahtevima.

Sistem za upravljanje naoružanjem “HForce”, koji je razvila kompanija Erbas Helikopteri, omogućiće Srbiji da opremi i upotrebljava svoje letelice s raznovrsnim setom nevođenog i vođenog naoružanja vazduh-zemlja i vazduh-vazduh.

H145M je isprobani i testirani laki dvomotorni helikopter koji su takođe naručili Nemačka, Tajland, Mađarska i Luksemburg. 

Zrelost programa H145M dozvoljava Erbas Helikopterima da isporuče narudžbine po dogovorenoj ceni i rasporedu. Operativna raspoloživost H145M flote koja je već u upotrebi iznosi više od 95 procenata. 

Pored devet H145M helikoptera, Srbija je takođe naručila tri H215 helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP-a. Nacionalna avio-kompanija Er Srbija leti sa deset putničkih aviona porodice A320, koji predstavljaju bazu njenih operacija, i jednim A330 koji obavlja prvi direktni let sa teritorije bivše Jugoslavije do Sjedinjenih Američkih Država od 80-tih godina, navodi se u saopštenju Erbasa.

VIDEO: Prvi od devet Erbasovih helikoptera predat Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>