• 7
 ≫ 

Katastrofa na pomolu: Nafta može skočiti na 300 dolara

 ≫ 

Iz čisto ekonomskog ugla, sve ovo će imati ogromne posledice

  • 7

Oružani sukob između SAD i Irana preti da poveća cene nafte i svetske akcije, što sigurno neće ići na ruku ni Vašingtonu, kaže politički i ekonomski analitičar, Šabir Razvi.

On je rekao da Sjedinjene Države shvataju da će rastuće cene nafte "imati dramatičan uticaj na globalnu ekonomiju".

Cene nafte su se popele na najviši nivo u poslednje tri nedelje usled eskalacije tenzija između SAD i Irana, posle obaranja drona.

- Iz čisto ekonomskog ugla, sve ovo će imati ogromne posledice - objasnio je on, navodeći podatke analitičara da između 25 do 40 procenata globalne nafte prolazi kroz 29 kilometara kanala između Omana i Irana.

Prema mišljenju analitičara, ova veoma važna tačka imala bi ogroman uticaj na globalnu ekonomiju.

- Mi nismo potpuno izašli iz finansijske krize 2008. godine ... ali čim se naftna kriza probije, to će imati značajan uticaj. Neki ekonomisti kažu da bi, ako dođe do eskalacije krize u regionu Zaliva, cene nafte mogle da idu i do 150 dolara, pa čak i 300 dolara po barelu -

Razvi je nastavio: - Sada, ako se to dogodi, može da se zamisli kakav će uticaj biti na globalnom tržištu. Tržište akcija će se srušiti;svetska ekonomija će se suočiti sa svim drugim izazovima. I sigurno Evropa nije u poziciji da idrži takva previranja ili toliko povećanje cene nafte -

- Sve u svemu, mislim da će samo čisto ekonomska i finansijska situacija biti katastrofalna za Japan, Indiju, Evropu i mnoge druge zemlje ako se ova situacija ne smiri - rekao je on.

VIDEO: Osetili su čudan miris u kući, a kada su odrvnuli slavinu, iz cevi je potekao crni užas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    25. jun 2019 | 17:22

    U Srbiji je odavno takva cena

  • Dr. za rock and roll

    25. jun 2019 | 17:20

    Secam se jednog naucnika sto je napravio auto na vodinik kad sam bio mladji i odma ga roknuli..... Djubrad i demoni j....a ih nafta mogli smo jos pre 20 godina da izbacimo to djubre iz upotrebe i disemo punim plucima....

  • DRagutin

    25. jun 2019 | 17:36

    Eh kada bi otislo na tih 300$.. pa da vozim auto kao covek 😊 !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>