• 1

Gomilanje pred buru: SAD nemilice uvoze metale retke zemlje od Kine

Izvoz trajnih magneta retke zemlje u Sjedinjene Države iznosio je skoro 431 tonu prošlog meseca

  • 1

Kineski izvoz minerala retke zemlje u SAD porastao je za više od 20 odsto u maju u odnosu na prethodni mesec, na najviši nivo od 2016. godine, pokazali su objavljeni podaci kineske carinske uprave.

Takvi podaci dolaze u trenutku kada zvanični Peking razmatra ograničenja na isporuke tih minerala, u sklopu dugotrajnog trgovinskog spora sa SAD, napominje agencija Rojters.

Izvoz trajnih magneta retke zemlje u Sjedinjene Države iznosio je skoro 431 tonu prošlog meseca, pokazali su carinski podaci.

To je za 21,5 odsto više u odnosu na april i za 4,4 odsto više u odnosu na maj 2018. godine.

Prošle godine, kineski izvoz minerala retke zemlje u SAD iznosio je ukupno 1,325 milijardi juana (192,7 miliona dolara), prema carinskim podacima.

Kineski predsednik Si Ðinping obišao je 20. maja ove godine, u provinciji Ðangsi, jedno postrojenje za minerala retke zemlje, što je izazvalo spekulacije da bi dominacija Kine u globalnoj proizvodnji tih minerala mogla biti iskorišćena kao oružje u kinesko-američkom trgovinskom ratu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>