• 2

Da li reciklirate plastičnu ambalažu? (ANKETA)

Nažalost, otpad se još uvek netremice gomila

 • 2

U jednoj maloj bogatoj provinciji na severu Italije, u vreme božićnih praznika, gradske vlasti dozvolile su učenicima osnovnih škola da ukrase svoje mesto na način na koji oni to žele. Učenici su prvo organizovali akciju sakupljanja plastičnih flaša, zatim te iste flaše obojili različitim bojama, uvezali u niz, i umesto novogodišnjih ukrasa okitili drveće na centralnom trgu.

Šta radi većina u svetu? Nažalost, još uvek samo gomila plastičnu ambalažu. 

U Srbiji, od tona đubreta koje se gomilaju svakog dana kroz reciklažu pređe svega 10 odsto. Prema zvaničnim podacima, ostatak završava na deponijama, dok je trenutno najveći problem medicinski, infektivni i opasni otpad, koji se izvozi u druge zemlje. Pomak je napravljen u ambalaži čija je reciklaža skočila sa 23 na 40 odsto za pet godina.

Gorući problem je sistem separacije, odnosno razdvajanja otpada. Kod nas je tek na povoju, a to je prvi korak ka reciklaži i jedan od razloga što Srbija prerađuje mali procenat smeća, u odnosu na druge zemlje Evrope.

Imate li vi svest o tome? Da li reciklirate plastičnu ambalažu? Odgovorite nam u našoj anketi?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Biljka

  26. jun 2019 | 16:14

  U Nemackoj skoro svaka prodavnica ima aparst za reciklazu u koji se ubacuju plasticni otpad i na kasi placaju za taj otpad. Kada bi tako bilo i kod nas sve bi bilo cistije, od reka do ulica.

  7
  0

  Podelite komentar

 • Aca

  26. jun 2019 | 19:30

  Tako je moramo ocistiti nasu prirodu ovo pod hitno uvesti mi bi svi reciklirarali ali nemamo gde treba da se napravi organizacija i Vucicu da se predlozi!!!

  1
  0

  Podelite komentar