• 0
 ≫ 

Uvozu i izvozu robe iz Srbije doprinosi jedna kompanija koja slavi 100 godina postojanja (VIDEO)

 ≫ 

U pitanju je kompanija Samer & Co.

  • 0

Stidljivo prisutni u javnosti, ali sa bogatim portfoliom od 38 kompanija, Samer & Co Shipping ove godine slavi čak sto godina postojanja. Bave se organizacijom pomorskog, vazdušnog i drumskog prevoza.

Trst je njihova baza, i to im je, ne kriju, najveća prednost.

Upravo je ta luka najvažnija tačka razvoja i na kineskom Putu svile u kome učestvuje i Srbija. Zbog svog statusa, luka ima posebnu vaznost u razvoju Puta svile u odnosu na ostale luke u Evropi.

- Imamo koncesiju na deo Luke Trst, koristimo 3 doka, operater smo terminala, upravljamo sa velikim brojem skladista u Luci Trst. S jedne strane, tu je dakle, kineska inicijativa Puta svile, a s druge, i Mađarska planira velike investicije - kaže za Telegraf Aleksander Topol, regionalni direktor kompanije Samer & Co shipping.

Prema njegovim rečima, veliki aduti su im servis i međunarodna logistika, i kao primer navodi 350.000 kamiona koji samo iz Turske prođe kroz njihove ruke.

PRUGA BEOGRAD-TRST

Kada je o Srbiji reč, Topol kaže da imaju velike planove, pre svega u železničkoj infrastrukturi.

- Veliki deo vozova kreće iz naših terminala. Postoje veliki planovi za Srbiju. Želimo da budemo jaki igrači na lokalnom tržištu, da imamo kvalitetne ljude, da ponudimo dobre usluge - ističe Topol i dodaje da to svakako podrazumeva i nova zapošljavanja.

Kompanija, koja u Srbiji posluje od 1993, za naredne godine planira da sa partnerima radi na vezi između Trsta i Beograda.

- Upravo zbog robe koja će dolaziti iz Kine. Infrastruktura jeste dobra, ali procedure su komplikovane, jer nismo u EU, a najveći deo trgovinskog bilansa je sa zemljama EU, što nas usporava. Zato ćemo raditi dodatno na razvoju transporta - kaže Maja Suđicki, generalni direktor kompanije za Srbiju.

U godini velikog jubileja, planiraju i servis za Baltik i Skandinaviju.

Na početku našeg teksta pogledajte u videu kuda se ukrštaju putevi robe iz Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari