• 3
 ≫ 

Nasrtljivi prodavci preselili biznis na grčke plaže, varaju srpske turiste

 ≫ 

Srpske turiste vrbuju na odmoru u Paraliji, Nea Vrasni i Nei Pori, ugovore potpisuju na prezentacijama u tavernama i nude nekvalitetne i skupe proizvode

  • 3
Grčka, more, plaža

Foto: A. Nalbantjan

Zajedno sa srpskim turistima u popularna letovališta u Grčkoj preselili su se i akviziteri i predstavnici raznih firmi. Umesto da pozivaju na večere i prezentacije u restoranima u Srbiji, sada svoju robu nude bukvalno na plažama Paralije, Nea Vrasne, Nei Porija…

Princip je isti, nude se nekvalitetni proizvodi, masažeri, prekrivači, suplementi, kreme, po basnoslovnim cenama, na 24 rate i uz ubeđivanje da je reč o jedinstvenoj ponudi. Jedna Kragujevčanka tako je pristala na kupovinu, a onda se predomislila i odlučila da prijavi slučaj kancelariji NOPS-a u Kragujevcu i upozori građane na ove trgovce, koji su jako uporni i nasrtljivi.

Kupila je, kako kaže, masažer za stopala po ceni od 106.000 dinara, dala kaparu od dve hiljade i ugovor potpisala na prezentaciji organizovanoj u jednoj taverni u mestu Nei Pori. Prema broju ugovora (35) jasno je da nije bila jedina koja je nasela na ovu prevaru, a trebalo je da ovaj proizvod naredne dve godine plaća oko 4.300 dinara mesečno.

Tolo Peloponez Grčka

foto: printscreen/youtube/GEOPAHAS

– Tokom protekle turističke sezone počelo je, a sada se znatno proširilo, i sve je više sličnih primera koji do nas stižu iz grčkih letovališta. Način na koji akviziteri ovo rade vrlo je problematičan – kaže Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača NOPS. Dodaje da zabrinjava i to što firme koje sklapaju ugovore u drugoj državi krše zakon.

– Apsolutno je zabranjeno poslovati na ovakav način, osim ako ne postoji registrovano predstavništvo u toj zemlji. Ne verujemo da bilo koja firma koja je registrovana u Srbiji ima dozvolu za rad u Grčkoj. Ovo je posao za inspekciju u Grčkoj, jer ovakva delatnost predstavlja rad na crno – dodaje Nikolić.

Iz NOPS-a upozoravaju kupce da i u ovakvim slučajevima važi opšte pravilo o pravu na odustanak od kupovine. Dakle, od dana prijema robe potrošač može da odustane u roku od 14 dana, bez ikakvog objašnjenja. Kupci bi trebalo da imaju na umu da nije bitan datum na ugovoru, već datum prijema robe, od kada počinje da teče rok od 14 dana za reklamaciju. U svakom slučaju, moraju i da zahtevaju da dobiju obrazac za odustanak od ugovora.

Većina firmi koje prodaju proizvode na ovaj način ima sklopljene ugovore sa PIO fondom. Dovoljno je da su registrovani u Agenciji za privredne registre, da imaju PIB broj i otvoren račun u banci da bi fond sarađivao sa njima. Preduzeća dostavljaju i kratak dopis koji sadrži predmet poslovanja, odnosno detaljan opis delatnosti. Među njima nisu samo prodavci robe široke potrošnje, nego i javna komunalna preduzeća, osiguravajuće kuće, turističke agencije.

Jasno je da su penzioneri glavna ciljna grupa akvizitera, koji nude robu široke potrošnje sumnjivog kvaliteta, koristeći njihovu neinformisanost ili loše materijalno stanje kako bi im na više rata, najčešće i do dve godine, prodali navodno skupu robu koju inače ne bi mogli da priušte.

VIDEO: Šta sve ne treba da radite u Grčkoj

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahahahaha

    28. jun 2019 | 10:43

    Kupila masazer za stopala po ceni od 100 hiljada?! Masažer za stopala?! Hahahahahahahahaha. Koliko glupih ljudi ima hahahaha. Daj pokri se ušima i ćuti. A,joj bruke! Evo prodajem 10 komaraca za 99 hiljada! Javite se! Leče sve boljke!

  • Tt

    28. jun 2019 | 10:24

    Godinama, vec od sredine maja ( ocigledno ,,ciljajuci" penzionere) to rade I u Pefkohoriju, na plazi i setalistu mameci ih na beslatan rucak i prezentaciju u nekom restoranu. Kad vas tamo namame, vec ste scepani u njihove kandze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>