• 32
 ≫ 

Srbija dobila treći međunarodni aerodrom, na "Moravu" sleteo ATR 72 (FOTO)

 ≫ 

Prve linije na aerodromu "Morava" očekuju se u zimskom redu letenja

  • 32

Aerodrom "Morava“ kod Kraljeva svečano je otvoren za civilni vazdušni saobraćaj.

Prisutne su letom pozdravili avioni Vojske Srbije, odnosno Orao J22 i MIG 29 koji su nadletali Kraljevo tokom ceremonije. Nešto ranije, na pistu je sleteo avion ATR 72 kompanije Er Srbija, kojim je sleteo ansambl "Stanislav Binički".

Aerodrom Morava, Aleksandar Vučić

Foto: Slobodan Miljevic

- Danas je Vidovdan, veliki i sveti dan za sve Srbe. Prošlo je tačno 630 godina od boja na Kosovu, 30 godina od Gazimestana, 20 godina od NATO agresije. Posle svih tih dana mi današnji dan obeležavamo na otvaranju aerodroma, ovo je mesto gde Srbija može u nebo i preko neba do novih destinacija, do novih rezultata i ciljeva i rezultata. Danas mi moramo da biramo, ne aplauze, već rad, auto-puteve, nove fabrike, budućnost- rekao je predsednik Aleksandar Vučić prilikom svečanosti.

U toku su i razgovori sa kompanijama koje žele da obavljaju putničke i transportne letove sa tog aerodroma.

Aerodrom Morava, Aleksandar Vučić

Foto: Slobodan Miljevic

Vučić je na početku je obišao aerodrom "Morava", nakon čega se pozdravio sa 37 radnika aerodroma, a očekuje se da će biti ukupno 51 zaposlen.

Nekadašnji vojni aerodrom Lađevci osposobljen je za prijem putničkih aviona tipa ATR i Boing 737 a za godinu, prema najavama, moći će da sleću i avioni Erbas.

Vojni aerodrom kod Kraljeva (Lađevci) izgrađen je 1967. godine, a prva jedinica na tom objektu bila je 235. lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima F-84 Tanderdžet.

Aerodrom Morava, Aleksandar Vučić

Foto: Slobodan Miljevic

Na taj aerodrom je oktobra 2011. godine sleteo prvi putnički avion tipa ATR u kome se nalazio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić dok je Dragan Šutanovac, koji je tada obavljao funkciju ministra odbrane, izjavio da će „Morava“ biti spremna za redovan putnički saobraćaj od proleća 2012. godine.

VRATILA SE U SRBIJU DA RADI

Aerodrom Morava, Aleksandar Vučić

Foto: Slobodan Miljevic

Vučić je prilikom govora rekao je da je danas upoznao ženu koja se iz inostranstva vratila u Srbiju da nastavi da radi. Kako je naglasio, za državu je važno da se narod vraća u Srbiju.

- Dobila je ponudu da radi ovde, na aerodromu i odmah se vratila u Srbiju. Ljudi se vraćaju, a takođe imamo više dece nego ranije, mali je oporavak, ali važno je da smo trend pada zaustavljen – rekao je Vučić.

GRADIĆE SE JOŠ JEDNA PISTA

Ministarka Mihajlović je ranije najavilla da će narednih godina aerodrom biti proširivan i da će se verovatno graditi još jedna pista.

Pozicija tog aerodorma je veoma važna pošto uskoro počinje gradnja i Moravskog koridora odnosno autoputa Pojate - Preljina, koji će prolaziti pored tog aerodroma. Ministarka je navela da će se pored aerodroma nalaziti i autoput i pruga i ocenila da ne postoji ništa bolje u ovom delu Srbije kada je reč o logistici.

Lokacija graničnog prelaza aerodrom "Morava" ukljucuje deo aerodroma za civilni vazdušni saobraćaj, na kojem se otvara granični prelaz i nalazi se na teritoriji grada Kraljeva, a delom na teritoriji grada Čačka i na oko kilometar od državnog puta prvog B reda 22.

DO SADA NIJE BILO DOZVOLE ZA RAD, NI UGOVORA 

Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća "Aerodromi Srbije", rekao je ranije da već postoje interesovanja avio kompanija za letove sa ovog aerodroma.

- Aerodrom Morava nije mogao do sada biti ponuđen avio kompanijama jer nije imao dozvolu za rad. Očekujemo da je do kraja nedelje dobijemo, i onda ćemo zvanično moća da krenemo u razgovor sa operaterima. Interesovanja postoje, a određene avio kompanije su već dolazile- rekao je Zdravković.

Izrazio je uverenje da će do zimskog perioda imati prve ugovore sa kompanijama.

Sletna pista je rekonstruisana, ugrađen je sistem svetlosnog obeležavanja, tako da su, prema rečima Zdravkovića, ostala samo još određena fina doterivanja kako bi svih 2.265 metara, koliko je dugačka pista, bilo u funkciji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dera

    28. jun 2019 | 13:15

    Sve je ovo dobro i lepo, ali dali može neko da mi kaže šta su otvorili kada aerodrom uopšte nema licencu za rad a kamoli aviokompanije koje će da sleću!!!???? Šta je ovo neka sprdnja sa narodom?!?!?

  • "Morava"

    28. jun 2019 | 13:43

    Da li ce ikada nesto biti po volji naroda?! Bilo sta da se uradi ili ne uradi ovom narodu ne valja! Gospode Bože, spasi nas od sebe samih!

  • Распучин

    28. jun 2019 | 13:48

    Није трећи него четврти цивилни аеродром у Србији. А приштевски аеродром?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>