• 7
 ≫ 

Dočekali smo: Internet u romingu od danas jeftiniji za 90 odsto, poruka 4 RSD

 ≫ 

Najviše će biti umanjena cena korišćenja interneta i to za oko 90 odsto.

 • 7

Rešenjem RATEL-a operatorima se od sutra, na osnovu regionalnog sporazuma, određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana, a najviše će biti umanjena cena korišćenja interneta i to za oko 90 odsto.

Cene rominga, rečeno je u RATEL-u, biće snižene za sve naše korisnike od sutra do 31. decembra (prva faza) i to:

Za minut razgovora za odlazne pozive sa (prosečnih) oko 28 dinara cena će biti snižena na oko 11 dinara, što je za više od 60 odsto.

Cena SMS poruka će biti smanjena sa oko devet na oko četiri dinara ili za više od 50 odsto, dok će prenos podataka po megabajtu biti umanjen sa oko 30 na oko četiri dinara (90 odsto).

U Rešenju RATEL-a operatorima se odreduje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana i u njemu se navodi da za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze.

Takođe, za primljene poruke i poruke govorne pošte u SMSromingu neće se obračunavati dodatne naknade.

Naplata odlaznih poziva vršiće se po sekundi, s tim što operatori mogu primeniti inicijalni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi.

Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak poruka (MMS) koje se mogu naplaćivati po jedinici.

U RATEL-u podsećaju da je počev od 1. jula ove pa do 30. juna 2021. godine predviđeno postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza i to:

Od 1. jula 2019. godine, zatim od 1. januara 2020. godine, pa od 1. jula 2020. godine, da bi od 1. jula 2021. došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana odnosno korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Od 1. januara 2020. godine se menja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) plus roming naknadu.

To će dovesti do dodatnog snižavanja troškova rominga za većinu korisnika.

Od 1. jula 2020. uslediće dodatno snižavanje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (WB6-Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo*).

Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU, a ispred Srbije je potpis na taj dokument stavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

VIDEO: Ljajić o ukidanju rominga

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Realno

  30. jun 2019 | 15:22

  Ovo je fantasticna vest za sve! Moram da primetim da kada se potpise ovakav dokument, onda ne nikome ne smeta sto se potpisuje nesto sa nekim laznim ministrom lazne drzave Kosovo sa fusnotom, ali kada Crnogorci trebaju da igraju fudbal sa tom laznom drzavom onda su izdajnici, a u stvari smo mi nasim stavom istim šiptarima u toj utakmici poklonili bod.. da ironija bude jos veca nikome u Srbiji nije smetalo sto istog dana reprezentacija Srbije igra rukomet sa Kosovom bez fusnote, i nase igracice nisu bile izdajnice dok crnogorci jesu.. kakav smo mi narod ni Frojd ne bi uspeo da dokuci!

  29
  13

  Podelite komentar

 • Dragan710

  1. jul 2019 | 06:19

  Od danas mnogo jeftinije sto se tiče interneta od dosadašnjih nenormalnih 30.000din za 1 Gigabitye sada košta 4.000din .Ali šta je 1 giga na odmoru ništa zato oprez...

  2
  0

  Podelite komentar