• 2
 ≫ 

Bilo je dovoljno da Erdogan progovori i lira je drastično skočila

 ≫ 

NATO saveznici, Turska i SAD, zaoštrili su odnose zbog turske kupovine sistema ruskog S-400

  • 2

Turska lira je porasla za skoro 1 odsto prema dolaru nakon izjave predsednika Tajipa Erdogana da je od američkog predsednika Donalda Trampa čuo da neće biti sankcija prema Ankari zbog kupovine ruskog obrambenog sistema S-400.

Lira se trgovala jutros po kursu od 5,7380 za dolar, ojačavsi sa nivoa od 5,7875 koji je zabeležen u petak pre sastanka Erdogana i Trampa na samitu G20 u Japanu minulog vikenda, izveštava Rojters.

NATO saveznici, Turska i SAD, zaoštrili su odnose zbog turske kupovine sistema ruskog S-400, pri čemu je Vašington zapretio sankcijama Ankari ukoliko dođe do isporuke. Spor je uzrokovao zabrinutost investitora, koji su vršili pritisak na liru.

Sjedinjene Države tvrde da kupovina S-400 ugrožava njihove borbene avione Lokid Martin F-35, čiji je Turska i proizvođač i kupac. Vašington je fomalno započeo proces isključivanja Turske iz programa F-35, obustavljajući obuku turskih pilota u SAD-u, navodi britanska agencija.

Međutim, Erdogan je u subotu saopštio da mu je Tramp rekao da neće biti sankcija zbog sporazuma s Rusijom, a televizija NTV je u nedelju izvestila da je Erdogan najavio da će prva isporuka sistema S-400 uslediti u roku od 10 dana i da smatra da će nesulglasice biti prevladane "bez problema".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    1. jul 2019 | 13:09

    I Vucko tako kaze ,, U Srbiji se lepo zivi" i dinar skoci za 10%, a i gorivo za 9%, struja za 8% i td...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>