• 0

Slavina na crno zlato još devet meseci

Svi su podržali generalni predlog da se sporazum produži za devet meseci

  • 0

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da su sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i prozivođači izvan naftnog kartela za to da se njihov globalni sporazum o smanjenju prozvodnje produži za još devet meseci pod istim uslovima dogovorenim prošlog decembra.

- Svi su podržali generalni predlog da se sporazum produži za devet meseci. Danas će se održati sastanak OPEK-a na kojem ćemo to razmatrati. Ministarski odbor za nadzor nad sprovođenjem sporazuma (JMMC) posebno je preporučio ovu opciju dalje saradnje - rekao je Novak novinarima, a prenosi Rojters.

On je dodao da je višak proizvodnje nafte u svetu iznosio sa majem 750.000 barela.

Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh takođe je poručio danas da će podržati produženje primene sporazuma na šest do devet meseci.

- Nemam problem sa smanjenjem proizvodnje... Ovo će biti lak sastanak jer je moj stav vrlo jasan - rekao je Zanganeh novinarima po dolasku u Beč.

Britanska agencija podseća da se Teheran ranije protivio politici koju zagovara rivalska Saudijska Arabija, navodeći da je Rijad vrlo blizak sa Vašingtonom.

Sjedinjene Države nisu članica OPEK-a i ne učestvuju u sporazumu o smanjenju pumpanja "crnog zlata". Međutim, Vašington je, posle uvođenja teških sankcija Iranu zbog nuklearnog programa, tražio od Rijada da Saudijska Arabija poveća snabdevanje tržišta kako bi se nadoknadio manji iranski izvoz te sirovine.

OPEK i njeni saveznici na čelu sa Rusijom smanjuju proizvodnju nafte od 2017. godine kako bi sprečili pad cena usled rastuće proizvodnje u Sjedinjenim Državama, koja je ove godine postala vodeći svetski proizvođač, pretekavši Rusiju i Saudijsku Arabiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio u subotu da se dogovorio sa Saudijskom Arabijom o produženju postojećeg smanjenja proizvodnje od 1,2 miliona barela dnevno, što je 1,2 odsto globalne tražnje, na period od šest do devet meseci - odnosno do decembra 2019. ili marta 2020. godine, podseća Rojters.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>