• 1
 ≫ 

Da li je Biblija naterala Trampa da odustane od novih taksi za Kinu?

 ≫ 

Najavljeno povećanje tarifa na kinesku robu dovelo bi do poskupljenja i nestašice Biblije u SAD-u.

  • 1

Povećanje tarifa na kinesku robu moglo bi da dovede do značajnog poskupljenja i nestašice Biblije u SAD-u.

Američki predsjednik Donald Tramp kazao je da za sada neće uvoditi dodatne carine na proizvode vredne milijarde dolara kojima je ranije zapretio Kini.

- Zastajemo s carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode - kazao je Tramp.

Mere kojima je Trump pretio obuhvatile bi knjige i ostali štampani materijal. Od eskalacije sukoba strahovali a su finansijska tržišta, kompanije i poljoprivrednici.

Izdavači u SAD-u upozorili su da bi se to moglo pretvoriti u "porez na Bibliju".

Da li je njihovo upozorenje dovelo do odustajanja od novih tarifa?

Donald Tramp, Si Đinping, Osaka, Japan, Samit G20 Foto: Tanjug/AP

- Verujemo da Administracija nije svesna potencijalnog negativnog uticaja predloženih tarifa na izdavačku industriju generalno i da nikada nije nameravala nametnuti 'poraz na Bibliju' za pripadnike religijskih organizacija - naveo je u pisanoj izjavi Mark Schoenwald, predsednik HarperCollins Christian Publishing.

On dodaje da propovednici, crkve, neprofitne organizacije i druge religijske organizacije, više ne bi mogle da priušte Biblije i obrazovne materijale koji su im potrebni za edukaciju.

Najveća štamparija Biblije na svetu

Vašington je uveo takse od 25 odsto na uvoz 250 milijardi dolara vredne kineske robe i zapretio uvođenjem carina na proizvode vredne 300 milijardi dolara, čime bi bio obuhvaćen praktično ceo izvoz Kine u SAD.

Više od 100 miliona primeraka Biblije godišnje štampa se u Kini, navode iz Udruge hršćanskih evangelističkih izdavača. Od toga se 20 miliona distribuira u SAD-u.

Složen način štampe Biblije zahteva tanak papir, kožni šiveni uvez, stranice u boji i mape. Većina štamparija izvan Kine ne poseduje ovu tehnologiju.

Najveća štamparija svete knjige kršćana nalazi se u Nanjingu, u državi koja je zvanično ateistička.

- Ova izdavačka kuća počela je izdavati Bibliju 1987. godine, samo nekoliko godina nakon što je Komunistička partija odustala od misije da uništi religiju. Danas je ova kompanija dokaz da se od religije može dobro zaraditi. To je paradoks koja je moguća jedino u modernoj Kini - javlja Al Jazeerin reporter Adrian Brown.

Izdanja se štampaju na 90 jezika - od arapskog do ruskog - a zbog velike potražnje, proizvodni pogon radi 24 sata dnevno.

VIDEO: Tramp sa Kimom prošetao i potom napravio 20 istorijskih koraka u Severnoj Koreji

(Telegraf Biznis/Al Jazerra)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    2. jul 2019 | 23:04

    Nije...Biblija sluzi da se cita,razmislja pa spram tog i zivi...a on od ovog ne zna ni jedno!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>