• 0
 ≫ 

EU izdvojila 2,5 miliona evra: Čadež i Han u Poznanju potpisuju projekat za konkurentniji region

 ≫ 

Potpisivanje ugovora između Komorskog investicionog foruma i Evropske komisije planirano je u septembru

  • 0

Partnerstvo na trogodišnjem projektu za podizanje konkurentnosti privreda regiona, koji će realizovati Komorski investicioni forum i za koji je Evropska unija izdvojila 2,5 miliona evra, sutra će u Poznanju, u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, svojim potpisima ozvaničiti Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku i Marko Čadež, predsednik zajedničke regionalne komore.

Više od 1200 malih i srednjih kompanija iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u naredne tri godine moći će da računaju na sasvim konkretnu podršku zajedničke regionalne komore kako bi unapredile proizvodne i izvozne kapacitete, povećale prodaju na svetskom i tržištima regiona, postale dobavlјači multinacionalnih korporacija, dobile sredstva iz evropskih fondova i privukle strane investicije.

Potpisivanje ugovora između Komorskog investicionog foruma i Evropske komisije planirano je u septembru, početak realizacije projekta u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore privrednicima će biti dostupne već do kraja godine.

- Evropska unija će kroz ovaj projekat pomoći jačanje kapaciteta Komorskog investicionog foruma i komora članica pojedinačno za podršku privredi, ali će glavni korisnici ovih sredstava, odnosno usluga kreiranih tokom projekta, biti zapravo privrednici - kaže Marko Čadež.

Zahvalјujući ovom projektu, po rečima Čadeža, oko 200 kompanija iz regiona biće u prilici da se povežu i dogovore poslove na bilateralnim poslovnim sastancima u organizaciji KIF-a, njih 60 dobiće podršku da uđu u međunarodne dobavlјačke lance, a isto toliko će zajednički nastupiti na tri velika međunarodna sajma. Planirane su i tri velike investicione konferencije radi promocije regiona i uspešnih poslovnih priča pred stranim investitorima. Oko 60 kompanija može da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU, kao što su Horizon 2020, COSME ili Kreativna Evropa.

Marko Čadež, Marko Ivas, Intervju, Telegraf.rs Marko Čadež - Foto: Nikola Tomić

Privrednicima ćemo, dodaje Čadež, na raspolaganje staviti i onlajn baze podataka sa kvalitetnim informacijama o pojedinačnim stranim tržištima, kao i specijalno, prema njihovim potrebama, kreirane infodane, seminare i radionice na kojima će se edukovati o koristima koje donosi regionalni ekonomski prostor i dobiti savete i informacije kako da što bolјe međusobno sarađuju i uspešnije internacionalizuju svoje poslovanje.

Posebna pažnja biće posvećena unapređenju komunikacije javnog i privatnog sektora unutar regiona i sa Evropskom unijom, radi unapređenja zajedničkog ekonomskog prostora. Planirana su tri javno – privatna dijaloga biznisa i donosioca odluka bitnih za poslovanje, uz učešće oko 300 predstavnika poslovne zajednice regiona. Biće urađeno čak devet studija i poslovnih istraživanja koja će identifikovati prepreke za saradnju u regionu sa preporukama nadležnim institucijama za njihovo otklanjanje.

Konkrektna podrška, ocenjuje Čadež, doneće i konkretne koristi, i za kompanije pojedinačno i za zapadnobalkansku ekonomiju u celini.

- Cilј nam je da tokom realizacije projekta, preduzeća iz regiona međusobno i sa kompanijama iz sveta, potpišu više od stotinu ugovora, vrednih oko 50 miliona evra. Istovremeno, analize su ukazale da će ova projekat doprineti da do 2022. godine bruto domaći proizvod regiona po stanovniku skoči sa trećine proseka EU na 40 odsto, da izvoz i uvoz robe i usluga porastu na 57, odnosno 70 odsto regionalnog bruto domaćeg proizvoda i da medjusobna robna razmena unutar regiona poraste sa nepunih 4,5 milijardi na 6,6 milijardi evra - kaže Čadež.

Komore regiona će i na ovom Samitu o Zapadnom Balkanu predstaviti svoje privrede zajedno na štandu Komorskog investicionog foruma. Nakon potpisivanja pisma o namerama za realizaciju projekta za konkurentniji region i obraćanja Johanesa Hana i Marka Čadeža, biće održan panel "Regionalne ekonomske integracije - šta privrednici očekuju" na kojem će predstavnici Komorskog investicionog foruma i CEFTA sekretarijata govoriti o dosadašnjem napretku, preporukama privrede i zajedničkim aktivnostima za otklanjanje prepreka poslovanju u regionu i efikasnije sprovođenje plana uspostavlјanja zajedničkog regionalnog prostora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>