• 0
 ≫ 

Neočekivano: Ove 4 države su pobednici trgovinskog rata

 ≫ 

Amerikanci manje uvoze iz Kine, ali zato prizvode kupuju od Vijetanama, Tajvana, Bangladeša i Južne Koreje

  • 0

Trgovinski rat između SAD i Kine neočekivano je doneo dobitke za neke zemlje. Iz tog "sukoba" dve države izašla su četiri pobednika - Vijetnam, Tajvan, Bangladeš i Južna Koreja.

Amerikanci kupuju manje od Kine. Međutim, pre nego što se oslone na američke produkte, oni pokušavaju da zaobiđu takse predsednika Donalda Trampa tako što kupuju iz drugih azijskih zemalja.

Taj trend koji je nastao nakon više od 12 meseci pregovora Vašingtona i Pekinga, nastavio se i u maju, pokazuju najnoviji podaci.

Tokom prvih pet meseci ove godine, Sjedinjene Američke Države uvezle su 12 odsto manje proizvoda iz Kine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ipak, uvoz iz Vijetnama porastao je za 36 odsto, iz Tajvana za 23%, 14 odsto iz Bangladeša i za 12 odsto više iz Južne Koreje.

Trampove takse učinile su da proizvodi kao što su koferi, bicikle, bejzbole kape, koje se proizvode u Kini, budu dosta skuplje za američke uvoznike. Takse su pogodile i industrijske proizvode i mašine, uključujući mašine za pranje posuđa, za pranje veša, sušenje i filtere.

Tramp je prošle nedelje naveo da su razgovori ponovo u opticaju, a nove takse su "na čekanju" nakon što se Tramp susreo sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na samitu G20 u Japanu.

A koje su to neočekivane posledice koje je doneo trgovinski rat, pročitajte OVDE.

VIDEO: Da ovo jeste na zemlji i nije naučna fantastika. Kinezi u sred trgovinskog rata završili ogroman aerodrom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>