• 0

EU povećala kvote, srpskoj čeličani dignuta rampa za veći izvoz

Srpska čeličana sada je praktično dobila mogućnost da poveća izvoz

  • 0

Kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju uvećane su od 1. jula za 5 odsto. To znači da se ove nove, veće tarife odnose i na izvoz čelika iz Železare u Smederevu.

Srpska čeličana sada je praktično dobila mogućnost da poveća izvoz - koliko tačno teško je precizirati, jer se uvećana kvota od pet odsto ne odnosi samo na našu zemlju nego na sve zemlje van Evropske unije.

Ovo povećanje je, naime, zacrtano zaštitnim merama koje je Evropska komisija uvela 2. februara 2019. godine. Tada je predviđena postepena liberalizacija kvota koje su značile da su sve treće zemlje, uključujući i Srbiju, do kraja juna ove godine mogle da izvezu ukupno 3,3 miliona tona čelika. Prvo povećanje kvota je nastupilo pre tri dana, a drugo sledi 1. jula 2020.

EU je ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije i svakako ne želi da destabilizuje srpsko tržište i da negativno utiče na ekonomsku integraciju između Srbije i EU. Zbog toga imamo klauzulu o reviziji ovih mera, a treba napomenuti da su kvote za uvoz čelika u EU od 1. jula već uvećane za 5 odsto. Inače, u propisima kojima se uvode konačne zaštitne mere za čelik, EK se obavezala da će do 1. jula 2019. godine započeti reviziju mera koje se odnose na uvoz proizvoda od čelika na tržište EU", rekli su u Evropskoj Komisiji za "Blic Biznis".

Komisija je 17. maja počela sa revizijom da bi utvrdila da li su se okolnosti promenile od uvođenja mera 2. februara 2019. godine i da li te promene opravdavaju prilagođavanje postojećih mera. Međutim, kako navode iz EK, revizija ne dovodi u pitanje potrebu za merama. "

- Kao preferencijalni trgovinski partner, Srbija će imati mogućnost da održi konsultacije sa Komisijom nakon objavljivanja nalaza, što je postupak isti kao i u prethodnoj istrazi. Ovo će se odvijati tokom leta - kažu iz EK.

Zainteresovane strane su već imale vremena da dostave svoje komentare i iz Evropske komisije nameravaju da završe svoju istragu najkasnije do 30. septembra 2019. s ciljem da se sve potrebne promene izvrše pre nego što se nova kvartalna kvota primeni 1. oktobra 2019. godine.

(Telegraf Biznis/Blic Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>