• 3
 ≫ 

Srbija do 2030: Od napuštenih hala umetničke četvrti i trase za električna vozila

 ≫ 

Braunfild lokacije su mesta na kojima je već izgrađen objekat, postoji određena infrastruktura, ali su proteklih decenija zapuštene

  • 3

Država će u naredna tri meseca doneti akcioni plan koji će definisati konkretne korake za početak realizacije Strategije održivog urbanog razvoja do 2030. godine, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije.

Nakon toga, do oktobra ili novembra ove godine, biće jasno definisano šest programa za revitalizaciju velikih braunfild lokacija u zemlji, odnosno, zapuštenih industrijskih kompleksa, kaže pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ðorđe Milić.

Donošenje ovih dokumenata će, prema njegovim rečima, omogućiti lokalnim samoupravama da dobiju dodatna sredstva iz pretpristupnih fondova za "oživljavanje" ovih objekata.

Braunfild lokacije su mesta na kojima je već izgrađen objekat, postoji određena infrastruktura, ali su proteklih decenija zapuštene, kao što su magacini, hale, industrijske zgrade...

U svetu je trend da se na tim lokacijama prave umetničke četvrti, stambeno-poslovni objekti, restorani, galerije...

- Braunfild lokacije su po pravilu na nekim kvalitetnim zonama gde postoji tražnja za izgradnjom, a s druge strane, one naružuju izgled naših gradova - kaže Milić.

Prema njegovim rečima, Strategija će, između ostalog, omogućiti da se "napravi čitava transformacija gradova, da se čitavi blokovi i gradske četvrti rekonstruišu i revitalizuju".

Srbija je prvi put donela ovakav dokument, koji je, prema Milićevim rečima, važan sa stanovišta osposobljavanja naših gradova i gradskih naselja da na drugačiji način planiraju svoj razvoj, a na osnovu korišćenja međunarodnih fondova.

Dokument, dodaje, promoviše i koncept urbane mobilnosti odnosno poboljšanja javnog gradskog prevoza, pešačkih zona kao i trasa kojima se kreću električna vozila.

Inicijativa za izradu Strategije potekla je iz Memoranduma o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Nemčke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Strategija po sektorima pokriva nekoliko oblasti na nacionalnom nivou, održiv ekonomski rast, odnosno urbana ekonomija i finansije, održive urbane strukture i racionalno korišćenje zemljišta, inkluzivni urbani razvoj, demografske promene i stanovanje, saobraćaj i tehnička infrastruktura, životna sredina i klima, i kulturno nasleđe i urbana kultura.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    5. jul 2019 | 11:41

    A leteći automobili.?

  • Dejan

    5. jul 2019 | 10:45

    Do 2030. god postacemo Braunfild drzava

  • nn

    5. jul 2019 | 15:25

    Fabrika "Zmaj" na 50 ha, pored dva auto puta, blizu aerodroma, pored pruge i drzava je razbuca u neke Tehnomanije umesto da su tu preselili carinu ili glavnu postu, ogroman magacinski prostor, zgrade sve u korovu. Vazno im bilo samo da rasprodaju i utale se.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>